Китайската тенисистка Пенг Шуай се отметна от думите си

Китайската тенисистка Пенг Шуай се отметна от думите си
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.12.2021
  • Сподели:

Пън Шуай, китайската тенисистка, за която се твърди, че е обвинила в сексуален тормоз Джан Гаоли, вицепремиер на Китай между 2013 и 2018 г., и чието отсъствие в продължение на три седмици породи международни противоречия, рязко смени изявлението си. Тя каза в неделя, че никога не е обвинявала никого в сексуално насилие и че нейният пост, публикуван в началото на миналия месец в социалните медии, е бил тълкуван погрешно.


„Първо, трябва да подчертая един момент, който е изключително важен, никога не съм казвала или писала, че някой ме е насилвал сексуално", обяви тенисистката във видеозапис, записан по време на ски бягане в Шанхай.


В изказването си пред сингапурската медия Lianhe Zaobao, Пенг нарече публикацията си в Weibo, която беше незабавно премахната и за която се твърди, че съдържа обвинения срещу Джан, „частен въпрос". Спортистката увери, че "са генерирани много недоразумения около нейния пост" и предпочете да не дава повече подробности по темата и да не споменава политика.


Освен това Пенг потвърди, че е изпратила имейл до президента на Женската тенис асоциация (WTA), Стив Саймън, в който твърди, че не е „изчезнала и не е в опасност". Тенисистката увери, че медия CGTN е публикувала версия, преведена на английски, която има "почти същото значение" като писмото й до Саймън, първоначално написано от нея на китайски.


В началото на миналия месец в социалните мрежи започна да се разпространява скрийн-шот на публикация на Пенг в Weibo от 2 ноември. В текста се посочва, че преди около 3 години, след като напуснал правителството, Джан покани тенисистката на вечеря в дома си, където я принудил да прави секс с него.


"Онзи следобед в началото не се съгласих и се разплаках", казва изданието. В крайна сметка обаче спортистката се съгласила да има афера с политика, която се е провеждала тайно в продължение на година, казва тя. На следващия ден публикацията вече не беше достъпна на страницата на Пенг, като тенисистката спря да пуска публикации в социалните си мрежи и да се появява публично.


Тези събития предизвикаха международен спор относно благосъстоянието и местонахождението на Пенг. Както Белият дом, така и Службата на ООН по правата на човека и тенис звездите изразиха загриженост относно случая. На свой ред директорът на WTA Стив Саймън заплаши да спре турнирите на асоциацията в Китай.


На 20 и 21 ноември обаче двама журналисти от официални китайски медии споделиха снимки на Пенг в дома й и в ресторант с нейния треньор и приятели. Главният редактор на официалния вестник Global Times, Ху Xijin, пусна на 21 ноември видеозапис от спортно събитие, в което тенисистката участва. В същия ден президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах проведе видео разговор със спортистката и тя го увери, че е в безопасност.

Станете почитател на Класа