Илон Мъск ще плати исторически рекордна сума данъци през 2021 г

Илон Мъск ще плати исторически рекордна сума  данъци през 2021 г
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.12.2021
  • Сподели:

Илон Мъск обяви чрез своя акаунт в Twitter, че ще плати като данъци повече от 11 милиарда долара на правителството на Съединените щати тази година, повече от всеки друг гражданин в историята.


Между 8 ноември и 16 декември милиардерът продаде около 12,9 милиона акции на Tesla на стойност близо 14 милиарда долара. Той започна да се отказва от дяловете си в компанията, след като последователите му в Twitter гласуваха в анкета в полза на продажбата на 10% от акциите му.


През 2018 г. бордът на директорите на Tesla актуализира условията на пакета за награди на Мъск, свързвайки го с постигането на ключови цели за пазарна капитализация, печалби и оборот. Те също така решиха, че предприемачът няма да получава гарантирани плащания за работата си в продължение на 10 години, въпреки че може да разчита на опции за акции, равняващи се на 1% от общия обем на ценните книжа на компанията.


Мъск имаше 22,8 милиона опции за акции, които изтичат на 13 август следващата година и които той получи, когато бяха на цена от 6,24 долара за акция. За да ги упражни, предприемачът трябва да плати данък върху печалбата.


Смята се, че опциите на Мъск са „недооценени", което означава, че ще трябва да плаща обикновен данък за печалбата върху пълната стойност на акциите в момента, в който ги упражнява. Разпродажбата на акциите на Tesla през четвъртото тримесечие на 2021 г. може да се дължи на опасения за възможно покачване на данъчните ставки през следващата година.

Станете почитател на Класа