НАТО ще си сътрудничи с Русия при едно условие

НАТО ще си сътрудничи с Русия при едно условие
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.12.2021
  • Сподели:

НАТО заяви, че е готово да работи за засилване на мерките за изграждане на доверие с Русия при условие, че Кремъл работи за намаляване на напрежението по границата с Украйна.


В изявление, публикувано в четвъртък, ръководеният от САЩ блок настоя, че „всеки диалог ще трябва да продължи на базата на реципрочност, да адресира опасенията на НАТО относно действията на Русия, да се основава на основните принципи и основополагащи документи за европейската сигурност и ще се проведе след консултация с европейските партньори на блока".


В него се добавя „Ако Москва предприеме конкретни стъпки за намаляване на напрежението, ние сме готови да работим за укрепване на мерките за изграждане на доверие".


„Повтаряме нашата дългогодишна покана към Русия за среща на Съвета НАТО-Русия в близко бъдеще", се казва в изявлението.


Известието идва на фона на влошаващото се напрежение между Москва и 30-членната организация. Украинското разузнаване и редица западни лидери издадоха предупреждения през последните седмици, че Москва може да подготвя всеобхватна инвазия на съседа си.


Кремъл последователно отхвърля твърденията, като изразява загриженост относно перспективата бившата съветска република да се присъедини потенциално към НАТО.

Станете почитател на Класа