Японският магнат Юсаку Маезава планира да раздаде пари от МКС

Японският магнат Юсаку Маезава планира да раздаде пари от МКС
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.12.2021
  • Сподели:

Японският моден магнат Юсаку Маезава започна да споделя своя опит на борда на Международната космическа станция (МКС), като в събота пусна видео в своя канал в YouTube и публикува снимки от последните дни в акаунта си в Twitter.


Милиардерът пристигна в сряда на МКС на борда на руския космически кораб "Союз МС-20", изстрелян от космодрума Байконур в Казахстан, придружен от своя асистент Йозо Хирано и космонавта на Роскосмос Александър Мисуркин. Освен да качва съдържание в мрежи и да участва в научната програма на МКС, бизнесменът планира да направи 100 различни неща, включително пускане на хартиени самолети и игра на бадминтон с един от космонавтите.


В записа Маезава разказа за първата си среща с космоса, показвайки безтегловност в действие, както и гледката на Земята през илюминатора. Освен това на една от снимките туристът се появява седнал във въздуха, поздравяващ потребителите си, а на друга показва част от МКС с гледка на Земята на заден план.


„Когато щяхме да се скачим с МКС, имах тази невероятна гледка от прозореца на Союз, точно до мястото ми. Не можех да не кажа „Уау!" И веднага извадих своя iPhone, за да направя тази снимка. Не е ли това невероятно? Това е истинско!", коментира Маезава.


На 25 ноември бизнесменът обяви в акаунта си в Twitter, че смята да раздава пари от космоса. "Размерът на парите за даден човек не е еднакъв за всички. Определя се чрез лотария между различни размери суми", обясни тогава той, без да уточни точната сума, която ще се разпредели и как ще се извърши разпределението.


За да изпълни мечтата си, милиардерът премина 100-дневен подготвителен курс, а през ноември успешно издържа последния изпит, необходим за пътуването до МКС. Той обаче не е първият японец, който пристига на МКС с търговски полет. Така репортерът Тойохиро Акияма направи същото през 1990 г., съобщи Kyodo News.


Междувременно престоят на магната на МКС е само един етап от космическите планове на Маезава, тъй като той ще участва в мисията на SpaceX през 2023 г., която ще лети около Луната.

Станете почитател на Класа