Заев нарече Климент Охридски основоположник на македонската духовност и патрон на МПЦ

Заев нарече Климент Охридски основоположник на македонската духовност и патрон на МПЦ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.12.2021
  • Share:

 

Началото на македонската писменост и език се свързва със свети Климент Охридски и затова днес неговото име носят университети, факултети, училища, заявява Зоран Заев

 

 

Скандален пост на Зоран Заев във Фейсбук отново разбуни споровете за древната българщината по земите на днешна РСМакедония. 

 

Премиерът в оставка на югозападната ни съседка честити големия християнски празник - Св. Климент Охридски, наричайки го "основоположник на македонската духовност" и патрон на Македонската православна църква - Охридска архиепископия (МПЦ-ОА).

"Началото на македонската писменост и език се свързва със свети Климент Охридски", пише още Заев.

Ето целия текст на Зоран Заев във Фейсбук:

От мое лично име и от името на правителството на Република Северна Македония поздравявам всички православни вярващи и Синода на Македонската православна църква – Охридска архиепископия по повод големия християнски празник – Св. Климент Охридски, основоположник на македонската духовност и патрон на МПЦ–ОА.

Като един от най-близките и най-ревностни съратници и участници в мисията на светите братя Кирил и Методий в Моравия за просвета на славянските народи, остава верен на дълга си да продължи мисията и делото на своите учители, като задълбочава и развива духовно-просветителската дейност.


Свети Климент, като велик човек и силна личност, е жив паметник на нашата история и като основател на Охридската школа, известна още като „първия балкански и европейски университет”. Записите сочат, че около 3500 ученици са преминали през това училище. Това е внушителна цифра за онези времена и със сигурност е такава и за днешните.

 

Това свидетелства за изключителните организационни и обединителни способности на светия охридски учител в духа на християнското единство.

Началото на македонската писменост и език се свързва със свети Климент Охридски и затова днес неговото име носят университети, факултети, училища.

Честит да е големият празник в чест на Св. Климент Охридски. Нека всички да сме здрави, спокойни и умни, а неговото дело да ни дава сили за изграждането на духовни ценности, като основа на всички поколения, които дават своя принос в изграждането на толерантно и демократично общество за всички в нашата красива страна, Република Северна Македония.

 

Кой е  СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ 

ПРЪВ ЕПИСКОП НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК 

Свети Климент Охридски е средновековен български учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език.
Основател е на Охридската книжовна школа.

 

Православната ни църква го тачи като един от светите Седмочисленици.


Климент е роден около 840 г. Живял е в границите на Първото българско царство. Точното място на раждането му не е известно, но добрите знания на Климент по гръцки – видими от качеството и обхвата на преводите му – говорят, че е придобил уменията си в този език още на младини, което е по-вероятно да се е случило в Македония, отколкото в друга провинция на българското царство (някои гръцкоговорещи македонски градове и села попадат в границите на България към средата на IX век).

 

Българският княз Борис I по-късно изпраща Климент на мисия в областта Кутмичевица в Македония, където местен човек би имал по-голям шанс за успех, от чужденец.

Теофилакт пише, че Борис изпраща Климент за учител в Кутмичевица, но от естеството на Климентовата мисия и близките му отношения с управителя на областта е ясно, че правомощията му са били много по-големи от тези на обикновен учител или проповедник.

 

Борис предоставя на Климент и три места за почивка – в Девол, Главеница и Охрид.

 

Охрид, любимото седалище на Климент, се превръща в един от основните центрове на новата византийско-българската култура на Балканите в голяма степен благодарение на неговите усилия.

 

През следващите седем години (886 – 893) Климент прекарва част от времето си проповядвайки Евангелието на езичниците, които вероятно са формирали значителна част от българското население на провинцията.

 

Друга част от времето си посвещава на преподаване на глаголицата, като по-талантливите му ученици били избирани за по-задълбочено богословско обучение и ръкополагане в свещеничеството.

 

Според Теофилакт, за седем години броят на тези ученици достигнал 3500. Това забележително постижение, почти без паралел в средновековния свят, допринесло значително за осъществяването на Борисовия план да подмени гръцките духовници с местни българи.

 

По време на учителската си мисия в Кутмичевица, Климент основава в Охрид манастир посветен на свети Пантелеймон, който се превръща в основен център за обучение на местни духовници и допринася за славата на Охрид като люлка на българското Християнство на Балканите.

 

По-късно едно от първите действия на Симеон като владетел е да извика Климент в Преслав, и да го назначи за епископ. По думите на Теофилакт „така Климент станал пръв епископ на български език“.

 

Първият съвременен университет в България – Софийският университет „Свети Климент Охридски“, е наречен на негово име при основаването си през 1888 г. Името на св. Климент Охридски носи и българската полярна база на остров Ливингстън в Антарктика.

 
 
 

 

Станете почитател на Класа