Украински генерал: Очакваме нападение от Русия през януари или февруари 2022 година

Украински генерал: Очакваме нападение от Русия през януари или февруари 2022 година
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.11.2021
  • Share:

„Такава атака вероятно ще включва въздушни удари, артилерийски и танкови атаки на изток, последвани от въздушни удари в Одеса и Мариупол“, заявява генерал Кирил Буданов, ръководител

на военното разузнаване в Киев

 

 

Русия е "концентрирала" над 92 000 войници близо до границите на Украйна и се "готви да я атакува" в края на януари или началото на февруари 2022 година. Това каза в интервю за американското военно издание Military Times генерал Кирил Буданов, ръководител на военното разузнаване на републиката, предава Агенция "Фокус".

„Такава атака вероятно ще включва въздушни удари, артилерийски и танкови атаки на изток, последвани от въздушни удари в Одеса и Мариупол“, заявява генералът.

Също така, според него, територията на Беларус ще бъде използвана за "нахлуване" в Украйна. До този извод генералът заявява, че стигнал след проведените тази година руско-белоруски учения „Запад – 2021“. Буданов каза, че последствията от хипотетична атака ще бъдат по-пагубни за Украйна от въоръжения конфликт в Донбас.

А американското разузнаване предупреди европейските съюзници за нарастващата заплаха от руска инвазия в Украйна с настъпването на зимата, съобщи американският телевизионен канал CBS.

„Нашествието зависи от времето, но може да се случи в рамките на седмици, ако няма западна намеса“, са заявили информирани служители пред CBS.

Източниците отбелязват, че предполагаемото натрупване на войски на Руската федерация на границата с Украйна наскоро надхвърли предишните подобни действия на руските власти.

„За разлика от натрупването на сили през пролетта, което се разглеждаше като демонстрация на сила, служители на американското разузнаване предупреждават, че сегашното може да бъде подготовка за действителна инвазия в Донбас в Източна Украйна“, се казва в изявлението.

Каналът припомня, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е казал в петък, че Алиансът следи отблизо "голямата и необичайна концентрация на руски войски" близо до границата с Украйна. След среща с германския канцлер Ангела Меркел той каза, че е наложително Русия „да демонстрира прозрачност по отношение на това военно натрупване, деескалация и намаляване на напрежението“.

 
 

 

Станете почитател на Класа