Китай изпреварва САЩ като най-богатата страна в света

Китай изпреварва САЩ като най-богатата страна в света
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2021
  • Share:

Съединените щати бяха лишени от титлата си на най-богатата страна в света, като Китай сега заема тази желана позиция. Промяната в класацията на световното богатство беше обявена в доклад на консултантската фирма McKinsey & Co.


Докладът, озаглавен „Възходът на глобалния баланс: колко продуктивно използваме нашето богатство?", разглежда националните баланси на десет държави, които представляват повече от 60% от световния доход.


Сред десетте държави, Китай представлява 50% от растежа на нетната стойност или богатството между 2000 и 2020 г., следван от Съединените щати с 22%. Япония, която през 2000 г притежаваше 31% от богатството на десетте икономики, получи само 11% през 2020 г.


Китай увеличи богатството си от 7 трилиона долара през 2000 г. до 120 трилиона долара. От друга страна, САЩ удвоиха нетната си стойност до 90 трилиона долара, изчислява Bloomberg.


И в двете сили, най-големите икономики в света, повече от две трети от богатството е в ръцете на най-богатите 10% от домакинствата и техният дял се увеличава, се посочва в доклада.


В Съединените щати размерът на богатството в страната, притежаван от най-богатите 10% от домакинствата, нарасна от 67% през 2000 г. на 71% през 2019 г. Докато в Китай най-богатите 10% от домакинствата през 2000 г., притежаваха 48% от богатството на страната, а през 2015 г. стойността нараства до 67%.


McKinsey разкри, че 68% от нетната стойност на света се съхранява в недвижими имоти, останалата част е в инфраструктура, машини и оборудване и в по-малка степен в нематериални активи, като интелектуална собственост и патенти. Рязкото нарастване на нетната стойност през последните две десетилетия изпревари нарастването на световния брутен вътрешен продукт и се дължи на покачващите се цени на имотите, подпомогнати от по-ниските лихвени проценти.


Но това може да има отрицателни странични ефекти, тъй като нарастващите стойности на недвижимите имоти могат да направят собствеността върху жилищата непосилна за мнозина, създавайки почвата за финансова криза като тази, която удари Съединените щати през 2008 г. след спукването на балона. Китай може да има подобни дългови проблеми с компании за недвижими имоти като China Evergrande Group.


Според доклада най-умният начин за предотвратяване на кризата може да бъде лицата, вземащи решения, да работят за стабилизиране и намаляване на баланса чрез номинален растеж на БВП. За да направят това, те ще трябва да пренасочат капитала към нови производствени инвестиции в реални активи и иновации, които ускоряват икономическия растеж.

Станете почитател на Класа