Пекин смята действията на Вилнюс за нарушение на принципа за "единен Китай"

Пекин смята действията на Вилнюс за нарушение на принципа за "единен Китай"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.11.2021
  • Share:

Китайското правителство реши да понижи равнището на дипломатическите си отношения с Литва до равнището на шарже д'афер, съобщиха световните агенции, като цитираха местни медии.

 

Причината е откриването на де факто посолство на Тайван във Вилнюс, отбелязва Франс прес.

 

Пекин смята това за нарушение на принципа за "единен Китай", отбелязва ТАСС.

 

"Китайското правителство беше принудено да понижи равнището на дипломатическите отношения между двете страни, за да защити суверенитета си и фундаменталните норми на дипломатическите отношения", се казва в изявлението на външното министерство. Пекин призовава Вилнюс да "коригира грешката си" възможно най-скоро, отбелязва Ройтерс.

"Правителството на Литва трябва да поеме отговорността за всички последици", добавя Китай.

 

 

Представителството на Тайван във Вилнюс отвори врати на 18 ноември. То няма дипломатически статут, но може да предоставя консулски услуги. През август Китай отзова посланика си от Вилнюс, а на 3 септември литовското външно министерство съобщи, че отзовава посланика си от Пекин.

 

Освен това китайските власти задействаха и лостове за икономически натиск, като спряха товарните железопътни превози към Литва, намалиха кредитния лимит за предприятия от страната и спряха да издава разрешения за износ на храни.

 

Китай води кампания за дипломатическа изолация на Тайван, като го смята за своя провинция. Само 15 страни имат официални дипломатически отношения с Тайпе.

 

Станете почитател на Класа