С какво се занимава в орбита спътникът, свален от Русия и защо именно той?

С какво се занимава в орбита спътникът, свален от Русия и защо именно той?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.11.2021
  • Share:

Разбира се, информацията за такива обекти често остава скрита, но успяхме да изровим нещо.

 

И така, нека започнем с факта, че сваленият спътник се е наричал "Космос-1408". От самото име могат да се направят някои извода. По-специално, името "Космос" се предоставя на различни обекти, но всички те са обединени с едно свойство - те са засекретени.

 

Неутралното име "Космос" е дадено на над 2500 спътника, изстреляни в СССР и Русия от 1962 г. насам. Най-често това са военни разузнавателни спътници, но понякога просто спътници за гражданска комуникация, научни и т.н.

 

Цифрата "1408" означава поредния номер на секретния обект "Космос". За него се знае, че е изстрелян през септември 1982 г., тоест спътникът е прекарал близо 40 години в орбита.

 

Интересно е, че спътникът с име “Космос-2241” става участник в първото “ПТП в космоса”.

 

„През 2009 г. (като вече е изработил ресурса си) този спътник се сблъсква с американски 600-килограмов комуникационен спътник при относителна скорост от 10 км/с. Сблъсъкът се случва над Русия

 

„От двата обекта не е останало нищо, освен 600 отломки, някои от които все още се въртят около Земята.

 

Височината на "полета" на сваления спътник е от 645 до 679 км, т.е. 200-250 км над орбитата на МКС (височината ѝ е от 418 до 438 км). Орбиталният наклон е 82 градуса. Тоест движи се приблизително така:

 

 

Движението по екватора е 0 градуса, през полюсите - 90 градуса. Тоест "Космос-1408" се движи на практика през полюсите

 

Специфичните размери, тегло, външен вид и други характеристики на "Космос" са класифицирани, но се знае, че той е пуснат в рамките на програма "Целина".

 

“Целина” е съветска система за електронно разузнаване, състояща се от 130 спътника, изстреляни от 1967 до 2007 г. Първият апарат от тази серия е “Космос-189”, последният е Космос-2428.

 

„Спътниците от групата „Целина“ се занимават с наблюдение на радио-излъчването на земната повърхност. Например на радари, комуникационни обекти и други.

 

Въз основа на промяната в активността на радиоизлъчването може да се направи извод за някои промени във вражеските войски. Да речем подготовка за настъпление.

 

Животът на един такъв разузнавателен спътник в орбита е 6 месеца. Тоест е необходимо да се изстрелват поне 2 спътника годишно, за да се осигури непрекъснато радиоразузнаване (тъй като за 40 години са изстреляни 130 спътника, изискването за непрекъсната работа е изпълнено).

 

Сателитите “Целина” са произведени в няколко модификации. Сваленият от Русия се числи към обектите от типа "Целина-Д" (“Д” означава "Детайлно разузнаване"). За него се знае по-малко, отколкото за неговия аналог "Целина-О" (О - "Обзорно разузнаване", тоест общо).

 

Параметри на "Целина-О"

 

Тегло от 339 до 434 кг

 

Размери на корпуса: диаметър 1,2 метра, дължина - 2,5 метра.

 

Общи размери (включително антени, слънчеви панели и други) - 4 на 5 метра.

 

Можем само да гадаем дали сателитите "Д" и "O" се различават по тегло и размери. Най-вероятно те са приблизително еднакви.

 

Защо е свален "Космос-1408"

 

Сега има теории на конспирацията, че Русия, видите ли, е замела някои следи в космоса. Тя е унищожила някакви важни доказателства или някакъв изключително секретен обект, който американците са искали да отвлекат.

 

Всъщност виждаме, че Космос-1408, въпреки че е класифициран, вече е изчерпал ресурса си отдавна. Това е доста стар съветски апарат, създаден по технологиите от 60-те-70-те години.

 

Там е безсмислено да се крадат някакви тайни. И този сателит вече не може да направи нещо. Той е просто празно корито, безшумно обикалящ около Земята с период от 97 минути.

 

Като цяло това се е превърнало в една от основните причини за избора на точно този спътник - бил е ненужен.

 

Втората причина е, че орбитата му лежи в различна равнина и на различна височина в сравнение с орбитата на МКС. Тоест, дори сближаването на тези два обекта е напълно изключена.

 

Третата причина е, че орбитата на спътника е удобна от гледна точка на изстрелването на ракета-убиец от космодрома “Плесецк”.

 

 Изстреляна противосателитна ракета от Плесецк

 

Представете си, ако спътникът се движеше по орбита с малък наклон? Щяха да го свалят значително по-сложно.

 

 

 

Общо взето за първи опит е избран по-прост обект и са се застраховали да не попаднат в МКС (Макар и САЩ да твърдят обратното, но кой би се съмнявал? Бих се учудил здравата, ако бяха похвалили Русия или си бяха премълчали).

 

 

Поглед.инфо, Превод: В. Сергеев

 

 

Станете почитател на Класа