Учен от Скопие: Терминът "българи-татари" не отговаря на историческата истина

Учен от Скопие: Терминът "българи-татари" не отговаря на историческата истина
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.11.2021
  • Сподели:

"Според мен авторите на учебниците, в които се лансира тази невярна теза, трябва да понесат своята отговорност за разпространение на невярно съдържание", казва проф. Александър Атанасовски

 

 

"Терминът "българи-татари" не отговаря на историческата истина, каза професорът по средновековна история в Скопския университет "Св. св. Кирил и Методий" Александър Атанасовски, пише местното издание "Слободен печат", цитирано от Новини.бг.

Изследователят на миналото коментира пред медията учебното съдържание по история за седми клас.

"На децата се дава тест. Един от въпросите е за произхода на българите, а посоченият за верен отговор е татарски, както пише в учебника", разказа той.

По думите на учения това твърдение не отговаря на историческите факти.

"Прабългарите в поречието на Волга са създали своя държава през 660 г. Тя е престанала да съществуваща под ударите на татарската орда през 1240 г.", каза още той.

"Следователно, не може да става и дума за това, че българите са потомци на татарите и съответно - терминът българи-татари е напълно грешен, защото не отговаря на историческата истина", добави професорът.

"Според мен авторите на учебниците, в които се лансира тази невярна теза, трябва да понесат своята отговорност за разпространение на невярно съдържание", каза още Атанасовски.

 

 

 

Станете почитател на Класа