Черно море се връща във времената на Студената война

Черно море се връща във времената на Студената война
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.11.2021
  • Сподели:

Играта на мускули по руските граници показва, че военното лоби в САЩ не смята да се съобразява с опитите на Джо Байдън да преразгледа политиката за използване на ядрени оръжия

 

 

Британски стратегически разузнавателен самолет RC-135 от авиобаза на гръцки остров Крит, разузнавателен самолет E-8C на американските ВВС от американската база Рамщайн в Германия, италиански патрулен самолет P-8A Poseidon от Сицилия и накрая френски разузнавателен самолет C-160G Габриел от Румъния.

 

Във водата - групировка сили и техника на НАТО, водена от флагмана на Шести американски флот „Маунт Уитни“, в която участват танкерът „Джон Лентхол“ и разрушителят „Портър“ с крилати ракети „Томахоук“ на борда. Такива сили бяха събрани от САЩ и техните съюзници миналата седмица в Черно море, пише руският вестник “Независимая газета“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

 

http://epicenter.bg/images/news/112021/thumbs/main_1636030866.jpg

Руското министерство на отбраната негодува. Президентът Владимир Путин небрежно отбелязва: Докато „гледаме през бинокъл“, но можем да го гледаме и „през прицела“. Ракетният крайцер „Москва“ и фрегатата „Адмирал Есен“ бяха изпратени в открито море.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби повтаря, че „като член на НАТО и независимо, Съединените щати ще продължат да провеждат операции в международното въздушно и морско пространство съобразно обстоятелствата“. Формално той е абсолютно прав: не нарушава никакви закони и разпоредби. Въпросът е: какво правят американските самолети и кораби близо до границите на Руската федерация?

Отговорът е на повърхността: миналата седмица на фона на изявленията на украинската страна за готовността ѝ да реши проблема с Донбас със сила, се появиха обвинения, че Москва предислоцира оръжие и военна техника към границите. Това се превърна в информационно прикритие за създаване на благоприятна обстановка за провеждане на „непланирани учения” в Черно море. Те вече се представят като подкрепа на партньорите на блока - Украйна и Грузия.

Отговорът на Русия не закъсня. „Една от целите е военното развитие на територията на Украйна. Предвид факта, че в учението се предвижда освен ВМС на САЩ да участват и тактическа, патрулна и стратегическа авиация, както и контингенти от въоръжените сили на България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна, има проучване на предполагаемия театър на военните действия, в случай че Киев подготви военно решение на югоизток“, съобщиха в Министерството на отбраната. И изпратиха два стратегически ракетоносни бомбардировача Ту-160 в Беларус с мирна мисия.

Военните заявиха, че полетът е извършен "с цел обезпечаване на военната сигурност на съюзната държава и не е насочен срещу трети страни". Както в случая с действията на НАТО в Черно море, звучи безобидно, но подобно на разрушителя „Портър“, бомбардировачът Ту-160 е въоръжен със стратегически крилати ракети. Може да носи до 12 ракети Х-555, оборудвани с ядрени бойни глави с обхват на полета 2500 км.

Четейки британския вестник The Times, откривате, че британците са загрижени за съдбата на най-модерния си самолетоносач „Куин Елизабет“. Както се оказа, тези дни той и нидерландската фрегата „Евертсен“ са били взети на прицел край бреговете на Оман от руския разузнавателен кораб "Килдин".

На среща в Сочи с Владимир Путин министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че в Русия се създава нова ракетна система С-550. Няма подробности. Но очевидно, става дума за мобилна стратегическа система за противоракетна отбрана. За разлика от А-135, който сега е в бойна готовност около Москва и осигурява защита на Централния икономически район - това са 13 съставни единици на Руската федерация с население от над 32 милиона души - С-550 може да бъде разположен във всеки регион за гарантиране на сигурността, например в Крим.

Смята се, че Вашингтон не възнамерява да започва Трета световна война, а лидерът на САЩ Джо Байдън се опитва да преразгледа политиката за използване на ядрени оръжия, която остава непроменена от Студената война. Американският лидер иска да премахне от дневния ред възможността за превантивното му използване и да намали интензитета на страстите при обсъждането на възможен ядрен конфликт с Руската федерация.

Но в действителност е вярно обратното. Играта на мускули по руските граници показва, че военното лоби в Съединените щати измества противопоставянето на „руската агресия“ към времената на Студената война. Тогава такъв натиск беше една от формите на доказателство за превъзходството на капиталистическата система над социалистическата. Последната отдавна я няма, но суверенна Русия съществува.

 

 

 

Станете почитател на Класа