Британия: Ако НАТО се намеси в миграционната криза между Полша и Беларус ще се озовем в много, много опасна територия

Британия: Ако НАТО се намеси в миграционната криза между Полша и Беларус ще се озовем в много, много опасна територия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.11.2021
  • Сподели:

Британският министър на въоръжените сили Джеймс Хипи счита, че НАТО не трябва да участва в разрешаването на миграционната криза на беларуско-полската граница.

 

Продължава кризата с мигрантите на полската граница с Беларус (ГАЛЕРИЯ) -  Mediapool.bg

 

Той подчерта, че Европейският съюз трябва самостоятелно да се занимава със защитата на своите граници.

 

„На първо място, задачата на Европейския съюз е да защитава своите граници. Колкото по-бързо реагира ЕС, толкова по-добре“, каза Хепи на годишната конференция по отбраната на Балтийско море в Естония.

 

Той също така изрази мнение, че ако ситуацията стигне до участието на Северноатлантическия алианс, вече ще говорим за „много опасно направление“.

 

„Ако това стане основно въпрос на НАТО, ще се окажем в много, много, много, много опасна територия“, каза министърът.

 

По-рано заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски заяви, че Полша е готова да се обърне към НАТО за помощ във връзка с миграционната криза.

 

Миграционната криза на беларуско-полската граница продължава от лятото, ситуацията ескалира на 8 ноември, когато около 3 хиляди нелегални имигранти се приближиха до границите на Полша. Става дума за бежанци от страните от Близкия изток и Африка, които легално пристигат в Беларус, а след това отиват към Полша или балтийските страни, за да влязат в Европейския съюз.

 

Поради миграционната криза Европейската комисия се опита да получи възможност да посети полско-беларуската граница, но полските власти отказаха.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа