Bloomberg: Китай става все по-трудна мишена за американските шпиони

Bloomberg: Китай става все по-трудна мишена за американските шпиони
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.11.2021
  • Сподели:

Китай и неговите лидери, включително президентът Си Дзинпин, стават все по-трудни мишени за американския шпионаж, съобщава Bloomberg, позовавайки се на настоящи и бивши американски служители с достъп до строго секретни разузнавателни материали.


Според анонимни източници ситуацията за Вашингтон става все по-непрозрачна, тъй като необходимостта от получаване на подходяща информация и по-добро разбиране на процеса на вземане на решения в Китай нараства, предвид нарастването на напрежението между двете страни в разгара на конфликти, като Тайван и развитието на модерни технологии. Американските шпионски агенции отдавна не са в състояние да предоставят информацията за Пекин, от която се нуждаят политиците, твърдят официални лица.


Преди десетилетие ЦРУ беше в състояние да предостави важна информация за върха на китайската политическа система, но сега възможностите му са много ограничени, отбелязва изданието.


От своя страна бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън каза пред Bloomberg, че смята, че разузнаването на страната „изостава с десетилетия". "Никога не съм се чувствал, че имам достатъчно информация. Винаги имах нужда да знам повече", добави Болтън.


Изправен пред сложната ситуация, през октомври директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Дж. Бърнс обяви създаването на Китайски мисионен център, за да се изправи пред глобалното предизвикателство, поставено от азиатския гигант. Източниците на Bloomberg обаче смятат, че това е по-скоро символична стъпка, отколкото реална инициатива, тъй като за новата структура трябва да бъдат отделени повече средства и персонал.


Според американски служители има няколко причини за шпионските проблеми в Китай, в някои случаи датиращи от няколко години. Още преди председателството на Си Дзинпин Пекин успя да нанесе значителни щети на шпионските мрежи на Вашингтон. В същото време възстановяването на мрежа не е лесна задача и отнема време, тъй като включва наемане на нов персонал и след това системно увеличаване на достъпа на тези служители до чувствителна информация.


По същия начин американското разузнаване беше засегнато, след като китайският президент направи прехода от система за колективно ръководство към контролирана от него. ЦРУ трябваше да премине от насочване към вътрешни кръгове от седем или девет висши лидери до всъщност само един. Наред с другите проблеми, служителите на ЦРУ в Китай в момента се сблъскват с трудности от програмите за наблюдение, управлявани от държавата, която е покрила цели градове с камери и използва за проследяване на заплахи усъвършенстван софтуер за разпознаване на лица.


Освен това американското разузнаване е изправено пред доста очевиден проблем: постоянен недостиг на владеещи добре китайски език, заключават източниците.

Станете почитател на Класа