Пекин: „Който си играе с огъня ще се изгори“

Пекин: „Който си играе с огъня ще се изгори“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.11.2021
  • Сподели:

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин заяви по време на пресконференция „Неотдавнашното посещение на американска делегация в Тайван е нескопосано изпълнение и част от набор от рискови и провокативни действия, обречени да завършат с провал."


Уенбин добави „С присъединяване към силите за „тайванската независимост", си играете с огъня и само ще се изгорите".


Във вторник беше съобщено, че американски военен самолет с членове на Конгреса на САЩ е кацнал в Тайван. Скоро след това, в отговор на това, Китайската народноосвободителна армия (НОАК) проведе патрул за бойна готовност в близост до Тайванския проток.


Според говорителя на командването на източния театър - НОАК - полковник Ши И, "целта на ученията е да се противопоставят на сериозно грешни стъпки на САЩ и необходима мярка за гарантиране на суверенитета на страната".


Напрежението между Пекин и Вашингтон ескалира, след като президентът Джо Байдън обяви на 21 октомври, че неговата нация ще защитава Тайван в случай на въоръжен конфликт с континентален Китай. Впоследствие от Белия дом уточниха, че подобни изявления не представляват промяна в политиката на "стратегическа неяснота", възприета от САЩ по отношение на острова.

Станете почитател на Класа