Илон Мъск изпълни обещаното - продаде акции на Tesla за 1,1 милиарда долара

Илон Мъск изпълни обещаното - продаде акции на Tesla за 1,1 милиарда долара
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.11.2021
  • Сподели:

След обещанието си да продаде 10% от акциите си на Tesla в съответствие с резултатите от гласуването, което сам стартира в Twitter, Илон Мъск е продал повече от 900 000 акции на компанията за сума, която надхвърля 1,1 милиарда долара, според два доклада, подадени в Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) късно в сряда.


В сряда, при затварянето на Нюйоркската фондова борса, акциите на Tesla се търгуваха на 1067,95 долара. Продажбата на Мъск дойде "автоматично" като част от стратегия, приета на 14 септември за продажба на опции за акции, които изтичат през 2022 г.


Почти два месеца по-късно, южноафриканският магнат стартира анкета в Twitter, в която попита своите последователи дали трябва да продаде 10% от дела си в Tesla, като обеща да се съобрази с резултата от запитването. Като причина за потенциалната продажба Мъск посочи популярното мнение, че „нереализираните печалби са средство за укриване на данъци".


Мнозинството от анкетираните (57,9%) гласуваха в подкрепа на продажбата, предложена от бизнесмена, след като правителството на САЩ обяви плановете си да въведе данък за милиардерите, за да помогне за финансирането на увеличението на социалните и осигурителни разходи. Съгласно действащото данъчно законодателство на страната, активи като акциите се облагат с данък само когато са продадени.


В момента Мъск притежава 170,49 милиона акции на Tesla, така че 10% от тази сума ще представляват 17,049 милиона акции.

Станете почитател на Класа