SpinLaunch успешно изстреля ракета на височина над 10 000 метра само с кинетична енергия

SpinLaunch успешно изстреля ракета на височина над 10 000 метра само с кинетична енергия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.11.2021
  • Сподели:

SpinLaunch, американска компания, разработваща алтернативна форма на космически изстрелвания с помощта на кинетична енергия, успешно проведе първия си тест на прототип в края на миналия месец.


Тестът, проведен на полигон в щата Ню Мексико на 22 октомври, беше проведен с т. нар. Суборбитален ускорител, изстрелваща система, която се състои от вертикален въртящ се диск, който ускорява снаряда до хиперзвукова скорост с помощта на електрически двигатели, преди да го изстреля в атмосферата.


Това е центрофуга е с размер 50 метра и е по-висока от Статуята на свободата в Ню Йорк. Рамо, въртящо се във вакуумна камера вътре, ускорява снаряда до 5000 мили в час (8000 km/h) и му отнема само милисекунди, за да го освободи.


Тестът е използвал 20% от капацитета на ускорителя и изстреляният снаряд е достигнал надморска височина от повече от 10 000 метра, каза за CNBC изпълнителният директор на SpinLaunch Джонатан Яни.


Изстреляният прототип, дълъг повече от 3 метра, нямал витло, което е планирано да стартира при загуба на ускорение на полета, но компанията планира да го включи в бъдещите си тестове. SpinLaunch очаква да проведе до 30 теста с различни снаряди с различни скорости през следващите 6 до 8 месеца.


Използваният суборбитален ускорител е една трета от мащаба на бъдещата система за изстрелване, предназначена да изведе в орбита превозни средства с до 200 килограма полезен товар, еквивалент на няколко малки спътника.


Подходът, разработен от SpinLaunch, ще намали значително разходите за космически изстрелвания чрез пестене на гориво и отказ от ракети носители, както и намаляване на въглеродния отпечатък, който те произвеждат.


SpinLaunch, който сключи договор с Пентагона през 2019 г., планира да започне първите си търговски изстрелвания в края на 2024 г.

Станете почитател на Класа