Премия 24 милиона долара за инженер, разкрил дефекти в автомобилите Hyundai и Kia

Премия 24 милиона долара за инженер, разкрил дефекти в автомобилите Hyundai и Kia
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.11.2021
  • Сподели:

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) обяви във вторник, че е платила солидната награда от над 24 милиона долара на инженер за докладване на дефекти на автомобилите, произведени от Hyundai и Kia.


Информаторът, идентифициран като Ким Гуанг-хо, разкри през 2016 г., че компаниите не са успели да отстранят сериозен дефект, свързан с техните двигатели Theta II, които са били склонни да се запалят. По-късно NHTSA установи, че южнокорейските производители са забавили изтеглянето на 1,6 милиона превозни средства с този двигател.


През 2020 г. и двата автомобилни производителя, които са част от една и съща бизнес група, се съгласиха да бъдат изправени пред гражданска глоба от 210 милиона долара, след като NHTSA каза, че Hyundai и Kia неправилно са докладвали за изтегляне на превозните средства от пазара. Точно част от тази глоба беше предназначена да възнагради Гуанг-хо.


„Доволен съм, че получих справедлива компенсация за рисковете, които поех, за да защитя собствениците на дефектни автомобили, и съм благодарен, че правната система на САЩ има програма, която да направи това възможно", каза бившият служител на Hyundai пред Reuters.


Законът за безопасността на превозните средства, приет в САЩ през 2015 г. като програма за възнаграждение на лицата, подаващи сигнали, се стреми да накара хората в автомобилната индустрия да предоставят информация на регулаторите за потенциални дефекти. Плащането, което Гуанг-хо получи, беше първото по този закон.

Станете почитател на Класа