Защо медии призоваха да се деинсталира Google Chrome от устройства с Android?

Защо медии призоваха да се деинсталира Google Chrome от устройства с Android?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.11.2021
  • Сподели:

Наскоро в някои медии, включително списание Forbes, се появиха няколко статии, настояващи за премахването на Google Chrome от мобилните телефони. Този понеделник порталът PhoneArena разсея съмненията на потребителите и обясни причините за този медиен шум.


Призивите за деинсталиране на приложението на браузъра дойдоха, след като изследователят по киберсигурност Томи Миск предупреди в статия в края на октомври, че Chrome по подразбиране споделя данни от акселерометъра (използвани за насочване към устройства) от потребителите на своите устройства с Android с уебсайтовете, които посещават. Също така, в предишна статия експертът вече беше направил подобно предупреждение, свързано с приложенията за iPhone.


С оглед на това обстоятелство Миск прикачи видео, показващо как да се деактивира тази функция за споделяне на данни, без да премахвате уеб браузъра.


PhotoArena подкрепи препоръката на специалиста, като посочи, че „акселерометърът се използва от различни мобилни приложения, като най-лошите нарушители са Facebook и неговите сателитни приложения за съобщения".


За да деактивирате функцията, просто трябва да отворите Google Chrome и да изберете „Настройки" и след това „Настройки на сайта" и „Сензори за движение", където можете да блокирате достъпа до данните от акселерометъра от уебсайтовете.

Станете почитател на Класа