САЩ грабят нефта на Сирия, гигантска колона

САЩ грабят нефта на Сирия, гигантска колона
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.11.2021
  • Сподели:

Гигантска колона с откраднат сирийски петрол е забелязан на територията, контролирана от кюрдите. Тя се простира на няколко километра.

 

САЩ грабят нефта на Сирия, гигантска колона

 

 

Подробности в новия материал от Сирийската арабска република.

 

Сирийците в Камишли използваха дрон, за да заснемат дълга колона от петролни танкери, които се насочват на изток към Ирак. По-рано беше забелязан друг конвой от 40 камиона, вероятно с оръжие за кюрдските отряди на СДС.

 

Отдавна се говори, че американските окупационни сили могат да напуснат Сирия, оставяйки контролираните от кюрдите части да бъдат разкъсани от турците, но днес ситуацията е такава, че американците едва ли ще напуснат богатите петролни находища. Конвои от танкери редовно пресичат сирийско-иракската граница през незаконния граничен пункт Ел Уалид (да не се бърка с пропускателния пункт Ел Уалид в Южна Сирия в зоната Ал-Танф).

 

САЩ грабят нефта на Сирия, гигантска колона

 

 

Вашингтон обяснява присъствието си в Сирия с опасенията, че петролните находища може отново да попаднат в ръцете на ИДИЛ. Истинската причина обаче се крие в желанието на САЩ да унищожат сирийската икономика, вече удушена от западните санкции.

 

По този начин потенциалното изтегляне на САЩ е възможно само след като американските петролни компании изсмучат последната капка сирийски петрол. Дотогава САЩ ще подкрепят кюрдските сили с оръжие и военна техника.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа