Русия залага на «лазерната» артилерия

Русия залага на «лазерната» артилерия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.11.2021
  • Сподели:

Руските въоръжени сили все повече използват високоточни артилерийски боеприпаси с лазерно насочване. Според полския ресурс Defense24 това са не само снаряди за гаубици тип «Краснопол» ( калибър 152 или 155 мм), които са били използвани многократно в бойните действия, но и боеприпасите «Грань» (120 мм), които все по-често се използват във войските на Русия.

 

Русия залага на "лазерната" артилерия

 

 

 

Използването на снаряди «Краснопол» и «Гран», направлявани от безпилотните летателни апарати «Орион» и «Аванпост», беше практикувано и по време на последните учения «Запад-2021». Освен това, подобни оръжия бяха използвани по време на маневрите, провеждани от август в Източен военен окръг на Русия с използване на гаубиците «Мста-С» и дроновете «Орлан-10», «Иноходец» и «Ласточка». По време на тези учения стрелбата с боеприпасите на «Краснопол» се извършваше на разстояние от 10 до 16 км.

 

Изстрелването на снаряди, чиято корекция се извършва от аеродинамични рули в края на полета при лазерната маркировка върху целта, може сериозно да повлияе на хода на военните действия. Това, по-специално, показаха събитията в Сирия през 2017 г., когато «Краснопол» беше много ефективен при унищожаването на вражески минометни позиции и други цели.

 

Както пишат полски експерти, въпреки наличието на различни видове артилерийски съоръжения и съвременни системи за управление на огъня, комуникации и разузнаване, Русия залага на „лазерните“ боеприпаси. Те предоставят напълно нови възможности, които преди са били или трудни за изпълнение, или напълно недостъпни с помощта на класическите боеприпаси, както се вижда от бойния опит в Сирийската арабска република.

 

Петя Паликрушева

 

Станете почитател на Класа