Путин осъществи «Кримската операция» в Беларус

Путин осъществи «Кримската операция» в Беларус
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.11.2021
  • Сподели:

Миналата седмица Владимир Путин и Александър Лукашенко подписаха план за интегриране на Русия и Беларус в Съюзна държава. Беларуският президент, който е в Севастопол, подписа указ за интеграция, който включва 28 съюзни програми с Руската федерация.

 

Според експертите от германския вестник Die Tageszeitung, Беларус по този начин е станала една крачка по-близо до изчезването си от световната карта. Беларуският «диктатор» обаче нямаше друг избор, освен да подпише този план, отбелязва изданието.

 

След президентските избори през август миналата година, когато много хора, несъгласни с победата на Александър Лукашенко, излязоха по улиците на градовете на страната, твърдостта на режима беше значително разклатена и властите в Република Беларус сериозно затегнаха гайките.

 

 

 

 

Тези и други събития станаха причина за сериозния разрив на Минск със западните държави и санкциите срещу беларуски компании, както и лично срещу Лукашенко и неговите хора. Беларус се оказа в международна изолация, а Русия остана единственият приятел и съюзник на Република Беларус. Това се доказва и от фактическото признаване от страна на беларуския президент на руската принадлежност на Крим — по-рано по подобни въпроси Александър Григориевич се придържаше към по-сдържана позиция. Сега „кримският сценарий“ може да бъде приложен спрямо самата Беларус.

 

За нас подписването на пътна карта от 28 точки е равносилно на анексиране, пише изданието.

 

Владимир Путин «безсрамно» прилага сценария Крим 2.0.

 

Следващата стъпка е референдумът, който ще се проведе през февруари 2022 г, заяви белоруската правозащитничка Олга Карач (цитирана от Tageszeitung).

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа