Вашингтон вече не търси "фундаментална трансформация на Китай", а начини за съвместно съществуване

Вашингтон вече не търси "фундаментална трансформация на Китай", а начини за съвместно съществуване
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.11.2021
  • Сподели:

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, по време на интервю за CNN увери, че страната му вече не се стреми да трансформира Пекин.


Според висшия служител "целта тук не е ограничаване, нито нова Студена война, а по-скоро благоприятно разположение на това как САЩ и техните съюзници и партньори могат да оформят международните правила на играта."


В този смисъл Съливан посочи „Целта на администрацията на Байдън е да оформи международната среда така, че да бъде по-благоприятна за интересите и ценностите на Съединените щати и техните съюзници и партньори, за свързаните с тях демокрации. Това не цели постигането на фундаментална трансформация на самия Китай", каза той.


Съливан предполага, че една от основните грешки в подхода на предишната администрация към отношенията с Китай, е била да вярва, че китайската система може да бъде трансформирана чрез американската политика. „Целта на политиката на САЩ спрямо Китай е да създаде контекст, в който двете велики сили да работят в международна система с обозримо бъдеще", каза той.


По отношение на напрежението, което възниква на остров Тайван, той подчерта, че „Вашингтон се противопоставя на всяка едностранна промяна на статуквото в региона чрез комбинация от възпиране и дипломация".


От своя страна китайското правителство твърди, че "никой или никаква сила няма да може да го отдели от Тайван" и критикува отношението на САЩ, заявявайки, че използват острова по начин, който увеличава нестабилността в региона.


През януари говорителят на Министерството на външните работи на Китай Джао Лиджиан увери, че страната му търси сътрудничество, а не конкуренция със САЩ „Като две важни държави, Китай и САЩ имат широки общи интереси и поемат специални отговорности. и важни в опазването на световния мир и стабилност. Двете страни могат да спечелят от сътрудничеството и да загубят от конфронтацията. Сътрудничеството е единственият правилен вариант и за двете страни", каза Джао.

Станете почитател на Класа