Главният руски банкер назовава причините за енергийната криза в Европа

Главният руски банкер назовава причините за енергийната криза в Европа
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.11.2021
  • Сподели:

Бившият министър на икономическото развитие на Русия и главен изпълнителен директор на Сбербанк, най-голямата банка в страната, Герман Греф заяви, че „енергийната криза в Европа се корени в кризата на планирането на енергийния преход и газовата криза".


„Има няколко причини за енергийната криза в Европа", каза Греф в интервю в неделя. Според експерта основните причини са засилването на световната конкуренция за енергия и намаляването на производството на възобновяеми енергии.


Сред другите причини за енергийната криза в Европа Греф посочи минималните нива на запаси от газ в европейските подземни хранилища и липсата на допълнителни доставки.


Изпълнителният директор на Сбербанк подчерта, че е съгласен с изявленията на руския президент Владимир Путин, който потвърждава, че европейският енергиен преход има известни слабости в планирането и че европейските регулатори са направили грешка, като се отказаха от системата на дългосрочните договори за газ. „Преди европейците купуваха повече от 90% от своя газ по дългосрочни договори, което гарантираше стабилността на всички условия", добави Греф.


Цените на природния газ в Европа скочиха напоследък поради енергийната криза, пред която е изправен регионът, тъй като изчерпва запасите си след студена зима.


Междувременно в западните страни започнаха да циркулират обвинения срещу Русия, че тя е могла да организира повишаването на цените. От своя страна Москва многократно отхвърля обвиненията, като подчертава, че изпълнява всичките си договорни задължения.

Станете почитател на Класа