Папата сравни климатичните изменения с последствията от световните войни

Папата сравни климатичните изменения с последствията от световните войни
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.11.2021
  • Сподели:

Папа Франциск смята, че последствията от пандемията и изменението на климата са сравними с щетите от глобалния конфликт. Това се казва в посланието на понтифекса до председателя на 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26) Алок Шарма, което беше прочетено от държавния секретар (премиер) кардинал Пиетро Паролин, представляващ Ватикана на събитието в Глазгоу.

 

„Раните, нанесени на нашето човешко семейство от пандемията и изменението на климата, са сравними с тези, нанесени в резултат на глобалния конфликт", каза понтификът.

 

"Днес, както и след Втората световна война, международната общност трябва да даде приоритет на солидарността и визионерските действия“, подчерта главата на Римокатолическата църква.

 

Франциск предупреди, че „в близко бъдеще ще има повече екологични мигранти, отколкото хора, бягащи от войни и конфликти“, във връзка с което призовава „да действаме спешно, смело и отговорно“.

 

Папата също така посочи, че „дошло е времето за вземане на решения, които могат да дадат основание на [младите поколения] за надежда и вяра в бъдещето“.

 

Освен това, според него, богатите страни трябва да проявят загриженост за "най-уязвимите народи".

 

„Развитите страни трябва да помогнат за изплащането на своя екологичен дълг, като ограничат значително потреблението на невъзобновяема енергия и да помагат на по-бедните страни да подкрепят политиките и програмите за устойчиво развитие“, каза Франциск.

 

Конференцията в Глазгоу, която започна работа на 31 октомври, ще продължи до 12 ноември, в нейната работа участват делегации от почти 200 държави, от които около 120 са представени на най-високо ниво.

 

 

Превод: СМ

Станете почитател на Класа