Предпазливостта на банките забавя гръцката икономика

Предпазливостта на банките забавя гръцката икономика
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.11.2021
  • Сподели:

Консолидацията на банковите баланси в Гърция напредва бързо. В края на второто тримесечие - по-актуални данни все още не са налични - банките намалиха дела на лошите задължения до 20%.

 

Това все още е най-високата стойност в еврозоната, където средното ниво е едва 2,8%. Но напредъкът е забележителен: в средата на 2020 г. делът все още беше 36,7%. В разгара на кризата с държавния дълг на Гърция през 2015 г. половината от отпуснатите заеми бяха необслужвани.

 

Засега финансовите институции оцеляха след рецесията заради Covid без сериозни наранявания. Голямата вълна от нови неизпълнения по заеми, от които първоначално се опасяваше правителството в Атина, не се материализира. Според последните оценки вземания за около 5 милиарда евро са станали необслужвани в резултат на пандемията. В началото на годината все още имаше опасения от загуби от 8 до 10 милиарда евро, пише в свой анализ германският Handelsblatt. 

 

Предпазливостта на банките забавя гръцката икономика

 

С изчистването на балансите кредиторите ще получат повече свобода на действие за отпускане на нови заеми, от които гръцката икономика има спешна нужда. Правителството прогнозира, че частните инвестиции ще нараснат с 23% през 2022 г. Но засега поне банките не са склонни да отпускат нови заеми.

 

Освен това поради високите лихви в Гърция финансирането е по-скъпо, отколкото в почти всяка друга страна от еврозоната. Високата цена по кредитите възпира бизнеса, потребителите и купувачите на имоти.

 

Гръцката икономика е структурно слаба

 

Банките разполагат с достатъчна ликвидност. Депозитите нараснаха през август до 173,14 млрд. евро. Това е най-високото ниво от 2014 г. Въпреки това кредиторите остават предпазливи, когато става въпрос за кредитиране. Според изчисленията на Единния механизъм за надзор (SSM) непогасените заеми възлизат на едва 67% от депозитите през второто тримесечие. Средната стойност за еврозоната е 105%.

 

Нежеланието на гръцките банки да отпускат нови заеми не се дължи само на все още високите нива на лоши кредити. Друга причина са структурните слабости на гръцката икономика.

99% от компаниите имат по-малко от 250 служители, 95% - дори по-малко от десет служители. В никоя друга страна от ЕС делът на малките и средните компании не е толкова висок. Повечето от тези компании не са в състояние да разработят бизнес плановете, необходими за финансиране.

 

С подкрепата на SSM гръцките банки сега работят по нови процедури за кредитни проверки и провизии за риск. По този начин те искат да се подготвят за изискванията, които ще им бъдат поставени от Европейския фонд за икономическо възстановяване и устойчивост (RRF).

 

Гърция очаква от фонда заеми с ниска лихва в размер на 12,7 млрд. евро. Те се отпускат от търговските банки и трябва да бъдат увеличени с около 30% чрез кредити от местните търговски банки.

 

Гърция има най-високите разходи по заеми в еврозоната

 

Но високите разходи за финансиране могат да се окажат пречка за изпълнението на програмата за развитие. Лихвите по заемите в Гърция са два пъти по-високи от средните за еврозоната. Според Европейската централна банка гръцките кредитори са начислявали средно 2,77% лихва по новите ипотечни заеми през август 2021 г. Това е най-високият процент в еврозоната и малко преди ставката в Ирландия от 2,76%.

 

За дългосрочни корпоративни кредити банките са искали през август лихва от 4,87%. И тук Гърция отново има най-високите разходи по заеми в еврозоната след Латвия. По отношение на краткосрочните заеми Гърция също е водеща със средно 3,3%.

 

Банките правят добри пари от високите лихви. Според изчисления на SSM делът на приходите от лихви от общите приходи на гръцките банки е два пъти по-висок от средния за европейските институции през второто тримесечие.

 

В същото време обаче финансирането все повече заобикаля банките. Все повече големи гръцки компании се финансират чрез чуждестранни банки именно поради високите разходи по заеми, или излизат директно на капиталовия пазар с облигации. Там могат да получите пари много по-евтино, отколкото при банките.

През март например компанията за автомобилни масла Motor Oil пусна облигация за 200 млн. евро при купон от 1,9 процента. Корабната компания Costamare взе 100 милиона евро при 2,7 процента през май. Според информация от пазарните среди около десет гръцки компании в момента подготвят емисии на облигации.

 

 

Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа