След оставката на Заев: Пендаровски очаква новия кандидат за премиер

След оставката на Заев: Пендаровски очаква новия кандидат за премиер
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.11.2021
  • Сподели:

Член 93 от Конституцията на Северна Македония гласи, че „... оставката на министър-председателя, неговата смърт или трайната му пречка да изпълнява задълженията си, водят до оставка на правителството“

 

 

След оставката на Зоран Заев от премиерския пост в Северна Македония и лидерското място в СДСМ държавният глава на югозападната ни съседка Стево Пендаровски очаква предложението на управляващото в Скопие мнозинство за нов министър-председател на страната. Неговата оставка означава и оставка на ръководеното от него правителство, пояснява македонското електронно издание МКД, цитирано от "Фокус".

Член 93 от Конституцията на Северна Македония гласи, че „... оставката на министър-председателя, неговата смърт или трайната му пречка да изпълнява задълженията си, водят до оставка на правителството“.

Премиерът и неговият кабинет обаче остават на поста до избирането на ново правителство. Процедурата ще бъде стартирана, след като Заев информира писмено председателя на Събранието за напускането си на поста.

Така формално и юридически министър-председателят и сегашното правителство продължават да работят, докато държавният глава не възложи мандат за съставяне на правителството на кандидата на партията (в случая партиите), които имат мнозинство в парламента. След това новият номиниран за министър-председател в 20-дневен срок от деня на възлагането на мандата трябва да внесе програма в Събранието и да предложи състава на правителството.

След вчерашните резултати от втория тур на местните избори и убедителното поражение на кандидатите на СДСМ, Зоран Заев подаде оставка както от поста министър-председател, така и от ръководството на СДСМ.

„Поемам отговорността върху себе си. Подавам оставка от министър-председателския пост и лидерския в СДСМ. Поздравявам всички прогресивни граждани, които се бориха упорито за интегрирана Северна Македония“, каза Заев след обявяването на резултатите.

Той допълни, че парламентарното мнозинство е стабилно и очаква дори да се увеличи, че мандатът за състава на ново правителство остава в ръцете на СДСМ и че четиригодишният мандат на коалицията с ДСИ трябва да бъде завършен. Няма нужда от предсрочни парламентарни избори, увери Заев.

Лидерите на опозиционните партии обаче вече настояват за ново парламентарно мнозинство, ново правителство и предсрочни парламентарни избори.

 

 

 

Станете почитател на Класа