САЩ и Великобритания ще изпратят хиляди войници в Афганистан, за да подпомогнат евакуацията

САЩ и Великобритания ще изпратят хиляди войници в Афганистан, за да подпомогнат евакуацията
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.08.2021
  • Share:

САЩ и Обединеното кралство обявиха в четвъртък, че ще изпратят войски в Афганистан, за да помогнат за евакуацията на цивилни, тъй като талибаните продължават да превземат важни градове в страната, съобщава Ройтерс.


По-специално, Вашингтон реши да намали драстично персонала на посолството си в Кабул и временно да изпрати в следващите 48 часа около 3000 допълнителни войници, които да помогнат при евакуацията. От Лондон уточниха, че ще изпратят около 600 войници, за да помогнат на своите граждани и местни преводачи да напуснат страната.


Преди това САЩ и Германия помолиха всички свои граждани да напуснат Афганистан незабавно, предвид растящата несигурност в тази нация.


Във вторник американският президент Джо Байдън заяви, че не съжалява за решението си да изтегли войски от Афганистан, операция, която трябва да приключи до края на август, и призова афганистанците да се "борят за себе си".


Междувременно, при липса на съпротива, талибаните настъпват с мащабната си офанзива. В четвъртък групата обяви, че е поела контрола над няколко стратегически града, като Кандахар и Херат, въпреки че ООН посочи, че не могат да потвърдят кой контролира тези територии. Според оценките на американското разузнаване талибаните биха могли да изолират Кабул до 30 дни и да поемат контрола след 90 дни.

Станете почитател на Класа