СЗО планира допълнителни проучвания за произхода на COVID-19 и призовава за деполитизирани изследвания

СЗО планира допълнителни проучвания за произхода на COVID-19 и призовава за деполитизирани изследвания
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.08.2021
  • Share:

Световната здравна организация (СЗО) публикува изявление в четвъртък за напредъка на следващата фаза на проучванията за откриване на произхода на коронавируса и помоли „всички правителства да деполитизират ситуацията и да си сътрудничат, за да ускорят разследванията в тази област".


В рамките на следващата фаза от проучванията агенцията планира да проучи по-задълбочено необработените данни за първите случаи и серумите на първите потенциални случаи през 2019 г. СЗО подчерта важността на наличието на достъп до тези данни и заяви, че това „не бива да бъде политизирано по никакъв начин".


„СЗО повтаря, че търсенето на произхода на SARS-CoV-2 не е и не трябва да бъде упражнение за приписване на вина, обвинения или присъждане на политически точки, жизненоважно е да се знае как започна. Пандемията от COVID-19 да даде пример за установяване на произхода на всички бъдещи събития, свързани с разпространението при хора от животни." заяви организацията.


Подчертава се, че при преглед на доклада от първото фазово проучване, представен в края на март, агенцията е установила, че „няма достатъчно научни доказателства, които да изключат някоя от хипотезите за това как е възникнал коронавирусът. По-конкретно, за да се отговори на хипотезата за изтичане от лаборатория е важно да има достъп до всички данни, да се вземат предвид най-добрите научни практики и да се спазват механизмите, които СЗО вече има".


„Призоваваме всички правителства да оставят настрана различията и да работят заедно, за да предоставят всички необходими данни и достъп, така че следващата поредица от проучвания да започне възможно най-скоро", призова СЗО.


В средата на юли ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус предложи да се извърши втора фаза от проучванията за произхода на коронавируса, която включва лабораторни и пазарни одити в Ухан, и отново поиска прозрачност от китайските власти.


От своя страна Пекин твърди, че това предложение на СЗО в настоящата му версия е компрометирано от политическа манипулация и не зачита критериите на науката. Според Китай планът на организацията да се съсредоточи върху предполагаемия изтичане от лаборатория като възможна причина за настъпването на пандемията е липса на уважение към здравия разум и проява на арогантност пред науката.

 

Изследването на СЗО, представено през март, разглежда предаването от прилепи на друго животно и впоследствие на хора като най -вероятния сценарий за началото на пандемията. От друга страна, експертите стигнаха до заключението, че е "изключително малко вероятно SARS-CoV-2 да произхожда от лаборатория ".

Станете почитател на Класа