Blue Origin: „Сътрудничеството на НАСА със SpaceX ще попречи на САЩ да кацнат безопасно на Луната“

Blue Origin: „Сътрудничеството на НАСА със SpaceX ще попречи на САЩ да кацнат безопасно на Луната“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.08.2021
  • Share:

Blue Origin, авиокосмическа транспортна компания, собственост на Джеф Безос, отново критикува НАСА в сряда, че е възложила на SpaceX изключителен договор на стойност 2,9 милиарда долара, за да изпрати хора на Луната. Тя заяви в изявление, цитирано от FOX Business, че ще продължи да оспорва решението на американската космическа агенция и повтори твърденията си, че компанията на Илон Мъск е получила „преференциално отношение".


Според компанията на Безос, допълнителна информация, публикувана от Службата за държавна отчетност (GAO), разкрива желанието на американската космическа агенция да „получи множество придобивки", потвърждавайки, че има „проблеми с начина, по който е извършила процеса", и подчерта, че "тези проблеми ще попречат на САЩ да кацнат на Луната по безопасен и устойчив начин."


„Ние сме особено загрижени от липсата на прегледи за готовността за полет в предложението на SpaceX", се казва в бележката. Blue Origin отбеляза, че "комплексният подход на компанията на Мъск изисква 16 последователни изстрелвания на космическия кораб "Старшип" само с общо три прегледа на готовността за полет, а не по един за всяко изстрелване". Той обясни, че "прегледите за готовност за полет са от решаващо значение за безопасността и са особено важни при превозни средства за многократна употреба и многократни изстрелвания в бърза последователност".


От своя страна изпълнителният директор на SpaceX, Илон Мъск, се обърна към Twitter, за да защити възможностите на космическия кораб, който неговата компания развива. „16 полета са изключително малко вероятни", подчерта той, добавяйки, че „полезният товар на Старшип на орбита е около 150 тона, така че максимум 8 за запълване на 1200-тонните резервоари на лунния Старшип биха били достатъчни".


"Без елерони или топлинен щит космическият кораб е много по-лек. Лунните кацащи крака не добавят много (1/6 гравитация). Може да се нуждаят само от половината, тоест от 4 полета с резервоар", уточнява той.


Той отбеляза, че „дори да е имало 16 скачени полета, това не е проблем". „SpaceX е направил повече от 16 орбитални полета през първата половина на 2021 г. и се е прикрепил към Международната космическа станция - много по-трудно от стиковането с нашия собствен космически кораб - повече от 20 пъти, заключи той.


През юли Службата за отчетност на правителството на САЩ (GAO) заключи, че решението на НАСА да възложи на SpaceX договора за разработване на космическия кораб, който ще отведе своите астронавти в Луната по програмата Artemis, не противоречи на американското законодателство.


Сделката за 2,94 милиарда долара беше подписана през април единствено с компанията на Илон Мъск, тъй като „офертите, подадени от Blue Origin и Dynetics, бяха със значително по-високи цени и космическата агенция нямаше средства, за да предостави повече", заяви тази агенция в декларация.


Програмата Артемида, която има за цел да установи постоянно човешко присъствие както на повърхността на Луната, така и на лунната орбита, стартира по време на мандата на Доналд Тръмп. Очакваше се астронавтите да се върнат на лунната повърхност през 2024 г., но администрацията на Байдън казва, че датата се преразглежда.

Станете почитател на Класа