Австралия разширява ограниченията след докладване на един нов случай

Австралия разширява ограниченията след докладване на един нов случай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.08.2021
  • Share:

Може да бъдат изпратени още войници, които да патрулират по улиците на Сидни, за да предотвратят нарушенията на карантината, заявиха служители на фона на опасенията, че вирусът се разпространява извън района, а австралийската столица Канбера започна бързо блокиране.


Други три района на Сидни бяха поставени под строго блокиране в четвъртък, с което общият брой на районите, живеещи под огромните ограничения, стана 12. Премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян заяви, че удължаването на мерките е необходимо въпреки факта, че „в някои области има само един случай за една нощ, ограничаването на движението е необходимо, въпреки това, за да спре разпространението".


Въпреки че Сидни, град с около 5 милиона души, живее в затворен режим от 26 юни, драконовските мерки досега дадоха малко плодове по отношение на намаляване на броя на случаите до почти нула - заявената цел на австралийските власти. В четвъртък щатът съобщи за 345 нови случая и два смъртни случая от вируса. И двамата починали пациенти са мъже на 90 години.


В допълнение към по-трансмисионния характер на щама Covid-19 Delta, за настоящото огнище са обвинени нарушителите на блокирането. Говорейки в четвъртък, заместник-комисарят на полицията на NSW Мик Уилинг обвини „хората, които безразсъдно не спазват настоящите здравни разпореждания".


За да обезкуражи онези, които се противопоставят на правилата за блокиране, Береджиклиан каза, че очаква комисарят на държавната полиция да поиска повече военна помощ за патрулиране на почти празни улици.


Засега не е ясно колко войници ще се присъединят към 580 невъоръжени армейски служители, които вече са били разположени в града. Като част от продължаващите репресии, държавната полиция издаде 407 глоби, включително 176 за това, че не носят маска, през последните 24 часа.


Избухването в Сидни също е свързано с първия локален случай на вируса в Австралийската столична територия (ACT) за повече от година. Съобщава се, че пациентът е мъж на 20 години. Случаят предизвика рязко едноседмично блокиране за цяла Канбера, като главният министър на ACT Андрю Бар го нарече „най-сериозният риск за общественото здраве", с който районът се сблъсква за една година. Заключването доведе до затваряне на училища, с изключение на децата на основни работници. Съобщава се също, че властите са казали на местните учители да се подготвят за преминаване към онлайн обучение, в случай че блокирането бъде удължено.

Станете почитател на Класа