САЩ оспорват ключови психиатрични доказателства, за да се отмени отказа на Англия да екстрадира Асандж

САЩ оспорват ключови психиатрични доказателства, за да се отмени отказа на Англия да екстрадира Асандж
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.08.2021
  • Share:

Върховният съд в Лондон разреши на САЩ да оспорят психиатрична оценка на Джулиан Асандж, която беше ключова в по-ранно решение на съда, отказващо искането на Вашингтон да го екстрадира за съдене.


Процесът на обжалване в сряда е последното развитие в продължаващите усилия на САЩ да екстрадират Асанж, за да бъде изправен пред съда на американска земя за предполагаеми компютърни престъпления.


Британски съдия отхвърли искането през януари по хуманитарни причини, като постанови, че съществува висок риск Асандж да си отнеме живота, ако се съгласи с екстрадицията му. Свидетелствата на психиатъра Майкъл Копелман за лошото състояние на психичното здраве на австралиеца бяха от решаващо значение в случая.


На САЩ беше разрешено да оспори решението на Окръжния съд по три точки. Една от допълнителните им линии на атака, която беше одобрена от лорд съдията Тим Холройд, беше да искат отхвърляне на свидетелските показания на Копелман, поради факта, че първоначално той прикривал връзката на Асанж със Стела Морис и факта, че имат две деца заедно.


Клеър Доббин, който представлява САЩ, твърди, че професорът е подвел съда и че неговото мнение за душевното състояние на Асандж е трябвало да бъде отхвърлено от съдия Ванеса Барайцер.


Името на партньорката на Асандж не беше публично до момента на първоначалните показания на Копелман, но стана известно преди произнасянето на решението. Експертът по защитата докладва за бащинството на Асандж и заяви, че при натиск от страна на САЩ по време на изслушванията за екстрадиция той не е разкрил самоличността на Морис от уважение към нейната поверителност. Съдия Барайцер реши, когато отхвърли искането за екстрадиция, че въпреки че Копелман е подвел съда, той не се е провалил в ролята си на безпристрастен свидетел.


Едуард Фицджералд, който представлява Асандж, се противопостави на оспорването, казвайки, че загрижеността за семейната безопасност е естествена в положението му. Той припомни, че испанска частна охранителна фирма, наета да шпионира Асандж, твърди, че е отмъкнала пелена от бебето му, за да провери неговата ДНК и да идентифицира родителите на детето. Момченцето редовно е било довеждано от сътрудник на Асандж, за да го посети в посолството на Еквадор в Лондон, където той е пребивавал седем години, за да избегне процедурата по екстрадиция. Предполага се, че фирмата е работила от името на правителството на САЩ, а предполагаемите й дейности са цитирани широко пред съдия Барайцер.


Американското правосъдие обвинява Асандж в престъпления, свързани с хакерство, но неговите поддръжници казват, че той не е направил нищо освен това, което всеки отговорен издател би направил, за да защити своите източници. Тъй като искането за екстрадирането му беше отхвърлено, ключов свидетел от страна на САЩ обяви, че той е измислил показанията си срещу Асандж.


Изслушването по жалбата на САЩ срещу отказа на Великобритания да го екстрадира беше предварително насрочено за октомври.

Станете почитател на Класа