Хакери връщат активи в размер на 260 милиона щатски долара, от най-голямата криптокражба

Хакери връщат активи в размер на 260 милиона щатски долара, от най-голямата криптокражба
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.08.2021
  • Share:

Над една трета от 613 милиона долара в криптовалута, откраднати от блокчейн платформата Poly Network, са върнати в счетоводната книга, като хакерът казва, че е направил всичко за забавление, реализирайки най-голямата крипто кражба.


Приблизително ден след като стана жертва на най-големия грабеж в историята на криптовалутите по обема на откраднатите активи, Poly Network обяви, че предполагаемият извършител или извършители на хакването са върнали около 260 милиона долара в биткойни, етериуми и полигони от атаката.


Около 353 милиона долара в откраднати активи обаче липсват към четвъртък вечерта, се казва в платформата.


Хакването изпрати вълни в целия свят на криптовалутите, като скандалният хак на Mt. Gox от 2014 г., считан за най-големия досега, вече бледнее. Атаката тогава в крайна сметка доведе до фалит на борсата, след като крадците се сдобили с биткойни на стойност 450 милиона долара по това време.


Тези, които стоят зад хака на Poly Network, обаче привидно са се вслушали в молбите на платформата да върнат жетоните. Обръщайки се директно към хакерите в сряда, Poly Network предупреди, че е "неразумно" хакерите да правят опити за всякакви по-нататъшни транзакции, като се има предвид вниманието, което са им обърнали, и отбеляза, че жертвите са "десетки хиляди" обикновени членове на крипто общността. Poly Network посочи три адреса на хакерите, за да изхвърлят откраднатите монети, което точно те започнаха да правят часове по-късно, за изненада на някои наблюдатели.


В импровизирана сесия с въпроси и отговори, проведена чрез бележки за транзакциите, нападателят твърди, че искал да разкрие уязвимост в договора на платформата, за да „победи всички вътрешни лица или хакери". Наричайки Poly Network „прилична система", хакерът обясни, че не искат да разкриват „грешката" на екипа по проекта, защото „всеки може да бъде предател".


Те твърдяха, че „запазването на активите в защитена сметка е единственото решение". В последващи съобщения нападателят каза, че са ядосани на мрежата, че ги е направила изкупителна жертва, преди да имат възможност да се обяснят, и настоя, че нямат намерение да перат монетите. „Това винаги е планът! Не се интересувам много от пари ", каза нападателят, твърдейки, че са извършили хака „за забавление". Твърдейки, че мотивацията му е „да направи нещо готино, но не и вредно", хакерът учуди още повече, като поиска дарения в подкрепа на каскадата си. Досега нападателят е събрал около 3500 долара - много далеч от жетоните на стойност 613 милиона долара, отвлечени от платформата.


Poly Network е транснационална децентрализирана финансова платформа, която работи на блокчейн от Binance Smart Chain, Ethereum и Polygon, като ги свързва в едно кибер-място, за да могат да изрязват посредници, като по този начин прехвърлянето на монети става по-лесно и по-евтино.

Станете почитател на Класа