Русия разследва разлив на петрол край брега на Черно море

Русия разследва разлив на петрол край брега на Черно море
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.08.2021
  • Share:

Руските власти започнаха наказателно разследване във връзка с разлив на петрол, който се случи на 7 август близо до Новоросийск, едно от основните пристанища в Черно море.


Разливането е станало по време на товаренето на гръцкия танкер Minerva Symphony от терминал на Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC) в Южна Озереевка. Първоначално КЗК съобщи, че площта на разлива е около 200 квадратни метра, но сателитни снимки, получени от Института за космически изследвания на РАН, показват, че разливът е няколко пъти по -голям и обхваща почти 80 квадратни километра.


В тази връзка вицепремиерът на Русия Виктория Абрамченко разпореди на Федералната служба за надзор на природните ресурси да оцени реалния мащаб на разлива.


Точните екологични щети, причинени от разлива, не са ясни в момента, но отстраняването на последствията в момента се възпрепятства от буря над Черно море, а експертите изчисляват, че операциите по почистване могат да отнемат до две седмици.


Инцидентът се е случил, докато Minerva зареждала масло чрез устройство за дистанционно зареждане, на четири мили от брега. Според КЗК течът е възникнал, когато е разрушена вътрешната кухина на хидравличния компенсатор на зареждащото устройство.


От своя страна компанията Minerva Marine, собственик на Minerva Symphony, заяви пред ТАСС, че нефтеният танкер не е причината за разлива, което се потвърждава от факта, че руските власти са позволили на кораба да напусне терминала и да замине към своята дестинация.


За да локализира последиците от изтичането на нефт, КЗК организира спасителен екип, състоящ се от 17 плавателни съда, инсталира бариери и активира четири системи за събиране на масло и резервоари за събиране на петрол. Освен това беше създадена специална комисия за разследване на инцидента.


В 22:42 ч. На 7 август (московско време) консорциумът посочи, че е локализирал разлива. „Към сутринта на 8 август ситуацията се нормализира и не представлява заплаха за местното население, флората и фауната на Черно море", посочват от КЗК.


От своя страна руската здравна агенция Роспотребнадзор съобщи, че морската вода в зоните за отдих в близост до мястото на разлива "отговаря на хигиенните стандарти" и че съдържанието на петролни продукти, присъстващи в анализираните водни проби, не надвишава максимално допустимата концентрация. Кметът на Новоросийск Игор Дяченко заяви, че експертите не са открили замърсяване по плажовете.

Станете почитател на Класа