Милионер от Уолстрийт загуби едно от най-големите богатства в света за няколко дни

Милионер от Уолстрийт загуби едно от най-големите богатства в света за няколко дни
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.08.2021
  • Share:

Бил Хуанг е американски инвеститор от корейски произход, който е работил при известния мениджър на хедж фондове Джулиан Робъртсън. През 2001 г. той създава фонд „Тигър Азия Мениджмънт", образувание, което се превръща в един от най -големите инвеститори на Уолстрийт в азиатските акции, докато Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) не започна разследване срещу него.


През 2012 г. Хуанг беше обвинен от SEC за вътрешна търговия във връзка с търговията му с китайски банкови акции и беше принуден да плати 44 милиона долара за уреждане на граждански иск.


През 2013 г. той създава Archegos Capital Management, семеен инвестиционен фонд, форма по-малко регулирана от конвенционалните хедж фондове. До 2020 г. собственият капитал на предприятието надхвърли 10 милиарда долара, докато самият Хуан натрупа състояние от 20 милиарда долара.


Archegos имаше големи залози в американски медийни акции като ViacomCBS и Discovery, както и от някои китайски компании, включително Baidu, Tencent Music и Vipshop. След като стойностите на тези компании паднаха на 26 март 2021 г., фондът започна да понася загуби и паричните средства на предприятието вече не бяха достатъчни за тяхното покриване.


На 29 март 2021 г., след процедурата за маржин заем, брокерите поискаха да добавят обезпечение. Когато това не се случи, имаше принудителни продажби на акциите от брокери, водещи до ускорен спад на цените, тъй като всеки брокер бързаше да намали загубите си. Общата стойност на тези принудителни ликвидации се изчислява на 30 милиарда долара. В резултат на това финансовите власти на САЩ започнаха разследване, за да изяснят причините за срива.


Според The Financial Times кредиторите на Archegos - включително американските банки Goldman Sachs и Morgan Stanley, най-голямата японска инвестиционна банка Nomura или швейцарската Credit Suisse - първоначално са се опитали да се споразумеят как да се отърват от акциите по подреден начин и по този начин да ограничат негативните последици за пазара, но усилията им били неуспешни. В резултат на това банките започнаха да се състезават помежду си кой първо ще ликвидира тези активи, като в крайна сметка разбива пазара.


За тези, които не се движеха достатъчно бързо - включително Credit Suisse и Nomura - резултатът беше болезнен: загубите на японския кредитор можеха да достигнат 2 000 милиона долара, докато в швейцарското предприятие те нараснаха между 3 000 и 4 000 милиона долара.


На 29 юли Credit Suisse показа първия официален поглед към инцидента, като публикува анализ на административните си грешки, допринесли за провала. Предприятието обаче поддържа, че „изглежда вероятно Archegos да е подвел Credit Suisse за истинския обхват на своите позиции, които Archegos е натрупал в средата на пандемия", се казва в доклада.


Службата за инвестиции на Хуанг очаква ликвидация. Само преди няколко месеца милиардерът притежавал имоти, построени с пари назаем, на стойност над 120 милиарда долара. Днес кредиторите на Archegos Capital Management, които са загубили парите си, се редят на опашка за обезщетение. Офисите на Archegos са изпразнени в по -голямата си част. Фондация „Благодат и милост" на Хуан продължава да работи, въпреки че тя трябваше да се премести в по-евтин офис в Ню Йорк. Фондацията натрупа повече от 600 милиона долара за 2019 г., детайлизира CNBC позовавайки се на финансови документи.


След пропадането си милиардерът трябваше да промени начина си на живот и да се откаже от екстравагантния лукс. Сервитьорите в скромен ресторант в град Тенафлай, щата Ню Джърси, го разпознават като един от редовните си клиенти, според Bloomberg. Самият Хуан продължава да прави инвестиции с парите, които са му останали, и се стреми да разреши проблемите си с кредитори и власти, докато прекарва свободното си време в молитва, четене на книги на християнска тематика и слушане на библейски записи.

Станете почитател на Класа