Германски експерт: Афганистан е загубен за Запада

Германски експерт: Афганистан е загубен за Запада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.08.2021
  • Share:

Развитието на събитията през последните дни в Афганистан оголи и разкри всички грешни стъпки и илюзии на западните страни, заяви германският експерт Маркус Кайм. В интервю за телевизия Das Erste той обясни, че на фона на успешната военна офанзива от талибаните, политическо решение едва ли е постижимо. Афганистан е загубен за Запада: за него не са останали добри възможности, които да устройват западните страни, убеден е Кайм.

 

Завладяването на Кундуз от „Талибан“ шокира международната общност, отбелязва германският телевизионен канал Das Erste. Експертът по Афганистан Маркус Кайм каза пред репортери в интервю, че сега в Хиндукуш ще се проявят всички грешни решения и илюзии от последните години.

 

От военна гледна точка превземането на Кундуз няма голямо значение, казва представителят на изследователската група по политика за сигурност към фондация „Наука и политика“ в Берлин. Според него това е преди всичко символ в германския контекст, тъй като в района на Кундуз се е намирала важна база на Бундесвера в Афганистан.

 

Събитията от последните дни показват как се е развила ситуацията през последните месеци: от една страна, в Доха имаше безплодни политически преговори, от друга, военно развитие в полза на талибаните. Афганистанските сили за сигурност не са в състояние или не желаят да осигурят безопасността във все по -сложната среда без западната подкрепа, каза германският експерт. „Очакванията на много западни столици, че добре обучените и добре въоръжени афганистански сили за сигурност ще бъдат достатъчни за справяне с талибаните, се оказаха илюзия“, каза Маркус Кейм.

 

НАТО пое по грешната посока, каза той, и погрешно прие, че е достатъчно да се съсредоточи върху технически аспекти като обучение и оборудване на силите за сигурност, изоставяйки всъщност централния въпрос за политическата лоялност.

 

Мнозина сега дезертират, изоставят оръжията си, отстъпват позициите си на талибаните без бой и не развиват бойната сила и възможности, които им се приписват. Очевидно политическата лоялност на местните сили за сигурност не принадлежи на централното правителство на Афганистан, а на местните управници, командири и други влиятелни играчи, смята представителят на Фондация „Наука и политика“.

 

Като се има предвид военното господство на талибаните, би било илюзия да се вярва в успеха на мирните преговори. Дори ако афганистанското правителство успее да се срещне политически наполовината от пътя, ако талибаните проявят сдържаност във военната сфера или приемат определени условия, възниква въпроса“ А защо им е всичко това на талибаните?

 

Те успешно водят военни действия и може да постигнат целите си по този начин. Никой не може да предвиди дали Кабул ще падне, дали талибаните ще превземат цялата страна или ще има де факто разделяне на Афганистан. По -важното е, че талибаните ще заемат централното място в политическото бъдеще на страната, а много играчи в региона и в съседство отдавна виждат ситуацията в тази светлина.

 

По мнението на Кайм, в Афганистан няма добри решения. Един от възможните варианти – това е безусловното изтегляне, което не предполага никакви условия в стила „ако - то“: ако „Талибан“ обявят примирие и се придържат към него, НАТО ще изтегли войските си. Ако талибаните се съгласят за единно общо правителство, за интегрирането на своите бойци в националните сили за сигурност, - за това вече не става въпрос. Друг вариант - просто да се остави всичко както си е, за да се запазят постиженията от последните 20 години - също изглежда нереалистичен за германския експерт.

 

Международната общност е полагала много усилия в Афганистан и е платила с кръв, за да установи, че всички тези усилия не са достатъчни. Няма индикации, че ситуацията ще се промени към по -добро през 2021 или 2022 г. Това е вариант без ясен край и нито Вашингтон, нито много други столици са готови за него.

 

В същото време се създава впечатлението, че някои политици в Берлин са частично благодарни на американското решение, отбелязва експертът. Решението на президента Байдън позволи на германското правителство да се скрие зад изтеглянето на американските войски и да каже: „Все пак щяхме да останем, но без САЩ това е невъзможно“. Благодарение на факта, че Джо Байдън продължи курса на Доналд Тръмп в Афганистан, германските политици успяха да напуснат страната, спасявайки лицето си.

 

По гледната точка на Кайм, никой няма да може да повлияе на талибаните и да постигне резултати, които да зарадват Запада. Западните и германските политици обичат да повтарят мантрата, че талибаните няма да възстановят същия режим като в края на 90-те години, защото се интересуват от финансова помощ от Запада. Все пак въпросът е дали това може да служи като ефективен лост за натиск върху идеологически натоварен режим, подчертава експертът по Афганистан.

 

Но ако този аргумент не проработи, Западът, НАТО и САЩ ще оставят след себе си само вакуум, който незабавно ще бъде запълнен в съществуващия свят, обхванат от геополитическа борба. По -специално Маркус Кейм има предвид „авансите“ към афганистанските сили от Русия и Китай, които обаче не водят до военна подкрепа за “Талибан“. "Те по -скоро сигнализират, че Русия и Китай ще приемат всяка власт, стига техните интереси да бъдат уважени", е убеден германският експерт.

 

Той също е на мнение, че „Афганистан вероятно е загубен за Запада“. В епоха на геополитическа конфронтация страната ще се превърне в магнит за регионалните хегемони. Западът няма какво друго да прави тук. НАТО подчертава, че Афганистан ще остане страна партньор, но как може да стане това, ако властта се прехвърли на талибаните? „Не мога да си представя такова нещо“, заключава Маркус Кайм в интервюто за германския телевизионен канал Das Erste.

 

 

pogled.info, Превод: ЕС

Станете почитател на Класа