Август 1961: Когато ГДР зазида своите граждани

Август 1961: Когато ГДР зазида своите граждани
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.08.2021
  • Share:

В продължение на близо три десетилетия Германия е разцепена на две: Берлинската стена разделя семейства, роднини и приятели. Стената е издигната на 13 август 1961 и става символ на Студената война между

Изтока и Запада.

 

 

 

 

Берлинчани са изумени от онова, което наблюдават в ранните сутрешни часове на 13 август 1961 година: силите за сигурност на ГДР затварят границата, която преминава между източната и западната част на града. Полицаи и граничари вадят паветата, правят от тях барикади, забиват бетонни стълбове и опъват между тях ограда от бодлива тел. Остават отворени само няколко пропускателни пункта, почти всички линии на метрото са прекъснати. Берлин е разделен - и така цели 28 години. ГДР зазижда своите граждани.

 

За бившата Държавна сигурност в ГДР - Щази - това е само плюс. Стената се явява „гарант за властта“ на Щази, както и за изолацията на Източна Германия от останалия свят. От 13 август 1961 до 9 ноември 1989 година десетки хиляди служители на Щази имат една-единствена основна цел: Стената да остане непристъпна за населението.

 

Контролът става все по-важен

 

В името на тази цел се подслушват хора, контролира се личната кореспонденция, възлага се шпионирането на приятели и дори на брачни партньори. „Със строителството на Стената значимостта на ДС нарасна. Задачите ставаха все повече, контролът ставаше все по-обхватен“, разказва пред ARD бившият офицер от Щази Харалд Йегер.

 

Паметник за жертвите, загинали край Берлинската стена

 

А шефът на Щази Ерих Милке заявява още в първите дни след строителството на Стената: „Ситуацията след 13 август показа, че създаването на антифашистки защитен вал за гражданите на ГДР е нещо добро и правилно. Работническата класа взе властта и няма намерение да я предава другиму!“.

 

13 август 1961 година

 

Укреплението по границата със Западен Берлин става все по-непробиваемо - най-вече благодарение на педантичното следене и обхватния контрол. Тези, които се опитват да избягат от страната, са изложени на куршумите на граничните полицаи. „За нас това бяха подлеци и предатели - независимо дали бягаха от ГДР поради политически или икономически причини. Нищо не можеше да оправдае бягството им!“, спомня си бившият граничар Йегер.

Бегълците биват арестувани, затваряни зад решетките или „продавани“ на Запада срещу твърда валута. „Очите и ушите“ на Щази са просто навсякъде.

 

"Никой няма намерение да строи стена"

 

Заповедта за строителство на Стената е издадена от председателя на ГЕСП Валтер Улбрихт, независимо от публичното му уверение, че „никой няма намерение да строи стена“.

 

Много днешни историци смятат, че партията и Улбрихт са искали да изолират ГДР много по-рано: още през 1952 година съветското ръководство в Москва затваря вътрешната германска граница. От този момент нататък все повече източногерманци се възползват от възможността да се измъкнат през Западен Берлин. Улбрихт решава да сложи край на това – по тази причина издава заповедта за затваряне на границата.

 

В нов документален филм на ARD, посветен на строителството на Стената, бивши служители на Щази коментират обстоятелствата по следния начин: „От една страна Стената трябваше да се опазва непокътната, а от друга - искахме да се покажем отворени към света. Работата ни ставаше все по-трудна“.

 

Падането на Стената

 

последните дни на ГДР, когато съветският президент Михаил Горбачов поведе политика на „Гласност и Перестройка“, натискът над режима на ГДР нарасна неимоверно. „Всичко, което беше свързано с „отварянето“, бе крайно опасно за нас“, спомня си бившият офицер от Щази Гюнтер Ентерлайн.

 

Между 1961 и 1989 година най-малко 140 души загиват край Берлинската стена. С падането на Стената настъпва и краят на ГДР, и краят на Щази. По ирония на съдбата тъкмо служител на Щази е човекът, който на 9 ноември 1989 година отваря бариерата на границата в центъра на Берлин. Така в крайна сметка пада и Берлинската стена.

 

 

 

Най-зрелищните опити за бягство от ГДР

 

Много източногерманци не са искали да чакат края на Берлинската стена. И са търсели начин да преминат от другата страна. Като това семейство от Дрезден, предприело бягство с малка надуваема лодка. След 15 часа лутане в Балтийско море, те са спасени от риболовен кораб, който ги откарва в Любек, на около 70 км от Хамбург. Много други бегълци от ГДР обаче не са имали техния късмет.

С надуваема лодка към свободата

  • Много източногерманци не са искали да чакат края на Берлинската стена. И са търсели начин да преминат от другата страна. Като това семейство от Дрезден, предприело бягство с малка надуваема лодка. След 15 часа лутане в Балтийско море, те са спасени от риболовен кораб, който ги откарва в Любек, на около 70 км от Хамбург. Много други бегълци от ГДР обаче не са имали техния късмет.

И Кармен Рорбах залага на малка надуваема лодка. През 1974 тя решава да избяга заедно с партньора си, плувайки до Дания. Двамата обаче са открити от източногерманската брегова охрана и са върнати обратно. Рорбах влиза в затвора, но през 1976 тя е откупена от ФРГ, подобно на много други политически затворници. Днес биоложката живее в Бавария и често е сред природата, включително с надуваема лодка.

Директно в затвора

  • И Кармен Рорбах залага на малка надуваема лодка. През 1974 тя решава да избяга заедно с партньора си, плувайки до Дания. Двамата обаче са открити от източногерманската брегова охрана и са върнати обратно. Рорбах влиза в затвора, но през 1976 тя е откупена от ФРГ, подобно на много други политически затворници. Днес биоложката живее в Бавария и често е сред природата, включително с надуваема лодка.

Аксел Митбауер от отбора на ГДР по плуване залага на физиката си - през 1969 година той е на 19 и преплува 25 км от Болтенхаген до Любекския залив. Спортистът използва краткото изгасване на прожекторите за следене, които на всеки час е трябвало да почиват за охлаждане. Имах само минутка, за да се хвърля във водата, спомня си той. Митбауер използвал вазелин, за да се предпази от измръзване.

Успешно бягство по море

  • Аксел Митбауер от отбора на ГДР по плуване залага на физиката си - през 1969 година той е на 19 и преплува 25 км от Болтенхаген до Любекския залив. Спортистът използва краткото изгасване на прожекторите за следене, които на всеки час е трябвало да почиват за охлаждане. "Имах само минутка, за да се хвърля във водата", спомня си той. Митбауер използвал вазелин, за да се предпази от измръзване.

От издигането на Берлинската стена на 13 август 1961 до падането ѝ на 9 ноември 1989 над 5000 души са правили опит да избягат от ГДР през Балтийско море. С плуване или с лодки, с надуваеми дюшеци или дори с подводници. Общо 174 възрастни и деца умират по време на бягството си и само около хиляда бегълци успяват да се доберат до спасителния бряг.

Малцина стигат до спасителния бряг

  • От издигането на Берлинската стена на 13 август 1961 до падането ѝ на 9 ноември 1989 над 5000 души са правили опит да избягат от ГДР през Балтийско море. С плуване или с лодки, с надуваеми дюшеци или дори с подводници. Общо 174 възрастни и деца умират по време на бягството си и само около хиляда бегълци успяват да се доберат до спасителния бряг.

За бягството си от Източен в Западен Берлин тази жена избира таен подземен проход (на снимката се вижда как я издърпват с въже от аварийна шахта). През октомври 1964 тя решава да премине от другата страна на Берлинската стена през т.нар. Тунел 57 - толкова са на брой хората, които успяват за два дни да преминат през него, преди той да бъде окрит и затворен от източногерманските власти.

Бягство под земята

  • За бягството си от Източен в Западен Берлин тази жена избира таен подземен проход (на снимката се вижда как я издърпват с въже от аварийна шахта). През октомври 1964 тя решава да премине от другата страна на Берлинската стена през т.нар. "Тунел 57" - толкова са на брой хората, които успяват за два дни да преминат през него, преди той да бъде окрит и затворен от източногерманските власти.

Изобразената на снимката сграда се намира на Бернауер щрасе. Къщата е част от Източен Берлин, но улицата пред нея - от Западен Берлин. Тази възрастна жена решава да избяга през прозореца. Най-напред хвърля кучето си върху опънато от западногермански пожарникари платно. А след това и самата тя скача - въпреки че няколко мъже се опитват да я спрат. Бягството ѝ е успешно.

Прозорецът към свободата

  • Изобразената на снимката сграда се намира на "Бернауер щрасе". Къщата е част от Източен Берлин, но улицата пред нея - от Западен Берлин. Тази възрастна жена решава да избяга през прозореца. Най-напред хвърля кучето си върху опънато от западногермански пожарникари платно. А след това и самата тя скача - въпреки че няколко мъже се опитват да я спрат. Бягството ѝ е успешно.

През септември 1964 година 14 източногерманци, сред които и няколко деца, избират много необикновен начин за бягство. Те се укриват между свински трупове в хладилен камион и така успяват да напуснат ГДР.

Свободата между свинските трупове

  • През септември 1964 година 14 източногерманци, сред които и няколко деца, избират много необикновен начин за бягство. Те се укриват между свински трупове в хладилен камион и така успяват да напуснат ГДР.

През септември 1979 две семейства с четири деца на възраст между 2 и 15 години предприемат зрелищно бягство, достойно за холивудски екшън: те се издигат на 2500 метра височина със саморъчно направен балон с горещ въздух и прелитат от Пьоснек, Тюрингия, до най-близкия град в съседна Бавария.

Полет към ФРГ

  • През септември 1979 две семейства с четири деца на възраст между 2 и 15 години предприемат зрелищно бягство, достойно за холивудски екшън: те се издигат на 2500 метра височина със саморъчно направен балон с горещ въздух и прелитат от Пьоснек, Тюрингия, до най-близкия град в съседна Бавария.
     
  • Автор: Луиза Шефер

Станете почитател на Класа