Талибаните превзеха 9 провинциални столици за по-малко от седмица

Талибаните превзеха 9 провинциални столици за по-малко от седмица
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.08.2021
  • Share:

Талибаните превзеха три нови провинциални столици в Афганистан, като поеха контрола над общо девет големи града за по-малко от седмица, докато американският президент Джо Байдън призова афганистанците да се „борят за себе си".


Във вторник град Фарах, столица на едноименната провинция, както и Пули Хумри на провинция Баглан, разположен само на 200 километра от Кабул, паднаха в ръцете на групата, предаде Франс прес. В сряда агенцията съобщи, че талибаните също са завзели контрола над Файзабад, в северната провинция Бадахшан.


Преди това талибаните са превзели Зарандж (провинция Нимроз), Шеберхан (Яузджан), Сар-е Пул (Сар-е Пул), Талокан (Такхар), Кундуз (Кундуз) и Айбак (Саманган).


Бързият напредък на талибаните идва, когато десетки хиляди хора напускат домовете си в северната част на страната заради относителната безопасност на Кабул и други градски центрове.


Насилието в Афганистан се увеличава с изтеглянето на американските войски и техните съюзници, което трябва да приключи до края на август. Във вторник Джо Байдън заяви, че не съжалява за решението си да изтегли войските и призова афганистанците да се „борят за себе си и за нацията си". Президентът обаче обеща, че Вашингтон ще спази ангажиментите си да осигурява въздушна подкрепа, да снабдява афганистанските сили с храна и оборудване и да изплаща заплатите им.


Напредъкът на талибаните предизвика обвинения за изтегляне на чуждестранните сили. Независимо от това, администрацията на Байдън остава решена да изпълни плана си за прекратяване на войната на САЩ в Афганистан. Преди това Централното командване на САЩ обяви, че напускането на войските вече е завършено на 95%.

Станете почитател на Класа