САЩ взривиха 20 тона тротил до най-скъпия самолетоносач в света

САЩ взривиха 20 тона тротил до най-скъпия самолетоносач в света
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.08.2021
  • Share:

Американският флот завърши „шоковите" тестове на самолетоносача USS Gerald R. Ford с трета експлозия, извършена точно до най-скъпия и усъвършенстван кораб в света.


Това трето събитие, което се проведе на 8 август в Атлантическия океан, на 166 километра от брега на Флорида, се състоеше във взривяване на 20 тона експлозиви близо до десния борд на кораба.


Въпреки че експлозията бе записана от Геологическата служба на САЩ като събитие с магнитуд 3,9, командирът на кораба съобщи, че щетите са по-малки от очакваното.


"Някои неща бяха счупени и ние ще ги поправим", каза капитан Пол Ланцилота пред репортери, съобщава Defense News.


Както по време на предишните събития от поредицата - които се състояха на 18 юни и 16 юли - корабът имаше сензори за анализ на въздействието на експлозията, чиито данни ще бъдат сравнени с прогнозирания сценарий в компютърна симулация. Получените резултати ще бъдат взети предвид по време на строителството на следващите кораби от класа, започнат с USS Gerald R. Ford.


След като тестовете приключиха, самолетоносачът ще отплава за работа по поддръжка и модернизация в корабостроителница във Вирджиния, което ще продължи няколко месеца, след което екипажът ще започне обучение за първото разполагане като част от група за атака, планирана за края на 2022 г.


USS Gerald R. Ford е водещ в новата гама от самолетоносачи с ядрена мощност. Една от най-иновативните характеристики на този клас са усъвършенстваните електромагнитни оръжейни асансьори, които се използват за вдигане на бомби, ракети и други боеприпаси в хангарите, където се намират самолетите.


Корабът, чиято цена надвишава 13 милиарда долара, има водоизместимост от 100 000 тона, 337 метра дължина и 78 дължина. Максималната му скорост е 30 възела.

Станете почитател на Класа