Мъск доброволства за разработването на скафандри, навреме за мисията Артемида през 2024 г.

Мъск доброволства за разработването на скафандри, навреме за мисията Артемида през 2024 г.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.08.2021
  • Share:

Магнатът на Tesla Илон Мъск доброволно реши да помогне за преодоляване на разликата между настоящите модели на скафандри и напредналите технологични такива, за астронавти, които ще са необходими за планираното за 2024 г. пътуване на НАСА до Луната, тъй като мисията трупа закъснения.


Според генералния инспектор на НАСА „забавянето на развитието на скафандрите" представлява още една непреодолима пречка за завръщането на Луната през 2024 г., планираната дата за триумфалното кацане на Проект Артемида на естествения спътник на Земята. „При изразходвани 420 милиона долара и очаквани още 625 милиона долара, костюмите няма да са готови за полет поне до април 2025 г.", се казва в доклада, публикуван във вторник.


Технологията на космическия костюм на НАСА наистина е ужасно остаряла; понастоящем астронавтите използват модернизирани звена за екстравелоларна мобилност, проектирани преди 45 години за програмата за космически совалки, и работа на борда на Международната космическа станция, така че няма да е преувеличено да се каже, че те отдавна са закъснели за надграждане.


Някои потребители посочиха, че Мъск трябва да започне да изгражда работещ скафандър за евентуалните мисии на SpaceX на Марс, който просто ще се нуждае от „различни ботуши", за да се адаптира към Червената планета.


Други настояват, че така или иначе няма нищо толкова сложно да се направи скафандър - противоречиво твърдение, ако се вярва на собствения опит на НАСА.


Други се учудиха колко пари може да похарчи правителството на САЩ, предполагайки, че тези на Мъск биха били много по-евтин вариант.


Американската космическа агенция трябваше да произведе първите два готови за полет скафандри до ноември 2024 г., но очевидно няма да може да го направи благодарение на „общото забавяне от около 20 месеца" в разработката. „Предвид тези очаквани забавяния при разработването на скафандър, кацането на Луната в края на 2024 г., както НАСА планира в момента, е невъзможно", се посочва в доклада на генералния инспектор.


Агенцията също така изрази загриженост, че астронавтите няма да могат да тренират с костюмите, което допълнително оттегля графика за подготовка.


При настоящите обстоятелства НАСА планира да извърши „изпитание на космически костюм" на борда на Международната космическа станция до юни 2022 г., като първата мисия с екипаж ще бъде определена за някакъв момент през 2023 г., каза шефът на НАСА за изследване на хора, Кати Лудерс, в отговор на доклада. За тази мисия астронавтите планират да обиколят Луната в капсулата Орион, без действително да кацнат, нещо като генерална репетиция за планираната мисия Артемида III, в която капсулата действително ще кацне на Луната. Първо обаче новите скафандри трябва да бъдат тествани, за да се гарантира, че работят.


В доклада се посочва, че макар това да е значително препятствие, неспособността на агенцията да произведе скафандъра навреме "в никакъв случай не е единственият фактор," отговорен за закъснението. Има други неуспехи "в други големи програми, които са от съществено значение за кацането на Луната", като като ракета Space Launch System и капсула Орион.


Новият и подобрен xEMU, проектиран за разлика от предшествениците си специално за носене на повърхността на Луната, позволява по-голяма гъвкавост на астронавтите, докато се движат по повърхността на спътника, позволявайки им да достигат над главата си, както и позволява въртене в кръста - невъзможно с предишни модели. Целият костюм е запечатан, без ципове или кабели, забраняващи навлизането на прах; може да издържа на температури от -250 градуса до 250 градуса по Фаренхайт. Модулът на раницата съдържа енергийната клетка и дишащите въздушни резерви, както и съхранение на издишания CO2. Специално проектираният дизайн беше представен през 2019 г. и НАСА се надява, че той ще бъде подходящ за използване при евентуални мисии на Марс с екипаж с минимални корекции.


Мъск изясни недоволството си от някои аспекти на Project Artemis през годините, дори когато наддаваше за своята корпорация SpaceX да намери най -доходоносните договори, като напоследък се подиграва с факта, че 27 различни компании допринасят за компонентите на костюма xEMU. „Изглежда като прекалено много готвачи в кухнята", изръмжа той през Twitter.

Станете почитател на Класа