Xiaomi представя четирикракия робот CyberDog, подобен на куче-компаньон

Xiaomi представя четирикракия робот CyberDog, подобен на куче-компаньон
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.08.2021
  • Share:

Във вторник китайският технологичен гигант Xiaomi представи едно от най -новите разработени от него устройства. Това е CyberDog, експериментален четирикрак робот с отворен код, който прилича на куче компаньон и който според фирмата представлява „кулминацията на инженерните постижения на компанията."


Според производителя, сервомоторите, с които е оборудван роботът, му осигуряват голяма скорост - до 3,2 метра в секунда, както и пъргавина и широк диапазон от движения, включително скокове назад.


Междувременно мозъкът на CyberDog се състои от суперкомпютър с изкуствен интелект, който "безпроблемно обработва големите данни", уловени от своите 11 високоточни сензора, като незабавно му предоставя информация, която да ръководи движенията му.


Освен това, благодарение на технологията си за изображения, той е в състояние да възприема обкръжението си в реално време, което му позволява да го анализира незабавно, да създава навигационни карти, да чертае дестинацията си, да избягва препятствията и да следва собственика си.


Потребителите могат да използват гласови команди към CyberDog, или да го управляват чрез дистанционно или чрез придружаващото го приложение за смартфон, което предлага „неочаквани възможности" за взаимодействие с робота CyberDog и го прави още по-близо до истински домашен любимец.


Устройството има външни интерфейси, включително три порта Type-C и един HDMI порт, които отварят вратата за разработчиците да „интегрират широка гама от иновативни и креативни хардуерни добавки или софтуерни системи".


Първоначално Xiaomi ще пусне само 1000 единици, насочени към инженери и ентусиасти по роботика, така че те „да задвижат развитието и потенциала на четириногите роботи". Очаква се всеки да бъде на цена около 1540 долара, според The Verge.

Станете почитател на Класа