Във Варшава считат, че Брюксел е оставил Полша без пари по политически мотиви

Във Варшава считат, че Брюксел е оставил Полша без пари по политически мотиви
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.08.2021
  • Share:

Във вторник, по време на пресконференция в Брюксел, говорителят на Европейската комисия Ерик Маме заяви, че комисията няма "времеви рамки", за да завърши оценката на полския план за възстановяване. Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер смята, че това забавяне се дължи на сезона на отпуските, а не е по политически причини, както беше случаят с Унгария, пише Kresy.

 

Европейската комисия няма право да забавя плащанията на средства към Полша съгласно Националния план за възстановяване (KPO) в съответствие с правилата, установени миналото лято“, заяви говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер. По негово мнение, комисията няма такива правомощия, съобщава Kresy. „Ако имаме предвид законодателство, тогава Европейската комисия няма правомощия да забавя плащането на средства по политически причини“, добави той.

 

Нека си припомним, че ... ние бяхме едни от последните, които представиха своята Национална програма за възстановяване, така че е трудно да очакваме Европейската комисия да ни премести по-напред в опашката. В същото време се надявам, че след ваканционния сезон в бюрократичните структури на Брюксел тази програма ще бъде окончателно одобрена и финансиран за реализация.

 

Доколкото знам ... няма технически коментари за формата на тази програма. Затова се надявам, че това забавяне е свързано изключително с ваканционния сезон в Брюксел и известна тромавост на бюрократичните структури ”, обясни той.

 

Мюлер смята, че комисията не може да постъпва с Полша по същия начин, по който се справи с Унгария. „В крайна сметка, ако комисията твърди, че някой нарушава върховенството на закона, и такива неверни изявления са насочени срещу Полша или Унгария, тогава самата Европейска комисия действа по незаконен начин, несъвместим с разпоредбите на законодателството на ЕС“, заяви говорителят.

 

Очакваме този проект да бъде приет в съответствие със споразуменията в Европейския съвет за сумата, договорена по време на срещата на върха от всички премиери и президенти на срещатана върха“, добави той.

 

По време на пресконференция в Брюксел във вторник говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер заяви, че комисията няма "времеви рамки" за завършване на оценката на полския план. Европейската комисия заяви миналата седмица, че срокът, уговорен с Полша, е изтекъл на 1 август.

 

Случаят може да се обясни с чисто политически мотиви, а именно спорът по линията Варшава-Брюксел: признаване на върховенството на вътрешното законодателство над законодателството на ЕС от полския Конституционен съд и други правни въпроси.

 

В началото на май правителството на Матеуш Моравецки представи проект на Национален план за възстановяване в Брюксел и по този начин поиска удължаване на стандартния двумесечен период за оценка с един месец. Засега той все още не е одобрен, поради което най -вероятно Полша ще чака пари от ЕС по -дълго от очакваното.

 

Сумата, договорена за Полша по Националния план за възстановяване и по бюджетните фондове за 2021-2027 г., възлиза на около 160 млрд. Евро, включително повече от 125 млрд. Евро представляват директни субсидии, обобщава Kresy.

 

 

Превод: ЕС

 

Станете почитател на Класа