Разгром в Афганистан

Разгром в Афганистан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.08.2021
  • Share:

Стотици членове на афганистанските правителствени сили се предадоха на бойците от радикалното движение «Талибани» (организация, забранена в Русия) близо до град Кундуз, административен център на едноименната северна провинция, пише The Washington Post.

 

Разгром в Афганистан: Стотици войници се предадоха на "Талибаните" в северната провинция Кундуз

 

 

По данни на изданието, това е най-значителната «загуба» от подобен род след извеждането на американските войски.

 

Според думите на двама офицери от ВС на Афганистан, удържайки няколко дена военната база в покрайнините на Кундуз, цял корпус от афганистанската армия се предал на бойците, предавайки «ценно оборудване, главно америкарско». Предалите се на талибаните военни били изпратени в друг район, където им предложили защита при условие, че няма да напускат провинцията.

 

Няколко дена преди масовото предаване в плен в Кундуз местните старейшини посетили базата недалеко от летището на града и помолили командирите да се предадат на талибаните — те се задължили да не им причиняват вреда, казал за изданието Заргул Алеми, член на правителствения съвет. Самият той избягал от провинцията след капитулацията.

 

Според думите му, след като някои командири приели съглашението за капитулация заедно с част от войниците в базата, останалите сили отстъпили към наблизо разположения планински хребет.

 

Понастоящем в Афганистан е в ход противопоставяне между правителствените сили и бойците от движението «Талибани» на фона на извеждането от страната на военния контингент на САЩ, който се намира там от 2001 г.

 

Миналата година САЩ и «Талибаните» подписаха споразумение за примирие — в рамките на договореностите американаските войски трябва да напуснат Афганистан до 11 септември.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не съжалява за решението да изведе американските войски от територията на Афганистан, защото местните сили за сигурност трябва сами да се сражават за страната си.

 

Талибаните продължават за завземат Афганистан. По-рано бойците заявиха, че са завзели Пули-Хумри — столица на северната провинция Баглан — на стратегически важния път от Кабул към Вазари-Шариф.

 

«Талибаните» завзеха голяма част от Кундуз през почивните дни. Понастоящем талибаните се намират на територията на девет афганистански провинции — това е повече от една четвърт от цялата територия на Афганистан.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа