Украйна изоставя карилицата

Украйна изоставя карилицата
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.08.2021
  • Share:

Докато някои украински националисти предлагат руския език да бъде наречен „Московски“, други отиват по-далеч и решават да не се церемонят нито със самия език, нито с азбуката. Решенията на радикалите, както винаги, са радикални — за да се отдалечат от Москва и да се доближат до Запада, те искат да изоставят кирилицата и да преминат на латиница. Какви лукави аргументи предлагат „латинските реформатори“?

 

Украйна изоставя карилицата и преминава на латиница

 

 

Защо минимум три века в Украйна говорят за необходимостта от «латинизация» на украинската писменост и възможно ли е Украйна да премине на латиница в бъдеще?

 

«Латинското» бягство от прегръдката на Русия?

 

За страните от Източна Европа преминаването на латиница означава сближаване със западната цивилизация.. Защото латинската азбука е безусловен лидер по използване в целия свят — на 60 % от земната суша на всички континенти.

 

Кирилицата заема 4-то място сред писменостите в света, отстъпвайки на латиницата, на китайските йероглифи и арабската писменост.

 

На кирилица пишат само 3.3 % от населението на Земното кълбо — около 250 млн човека.

 

Както вече бе казано, процесът на отказ от тази локална писменост в полза на приобщаването към глобалния свят набира обороти.

 

В Украйна също периодично изплува темата за постепенния преход от кирилица към латиница.

 

Привържениците на идеята са убедени: това ще позволи на страната да се огради от съседа-агресор значително по-действено, отколкото прословутия ров с крокодили на руско-украинската граница.

 

А заедно с това — ще ни направи по-близки и разбираеми за останалия свят.

 

В частност — за славянските народи, болшинството от които използват именно латиницата и могат частично да разбират написаното на украински език, но с използването на латинската азбука.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа