TNI: Русия иска САЩ да знаят...

TNI: Русия иска САЩ да знаят...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.08.2021
  • Share:

Хиперзвуковите ракети са ултрамодерното оръжие, което позволява на Русия, без да влиза в надпреварата във въоръжаването, да „убеди“ всеки агресор да не я атакува. Дори удар от 2-3 такива ракети — никой няма да се съгласи да плати такава цена дори за победа над Русия. Наличието на поне две от тези ракети прави невъзможно използването на тези ужасни оръжия. Но противникът трябва да знае за тях, желателно е дори да се преувеличи тяхната мощ.

 

Москва инвестира сериозно в развитието на хиперзвуковите оръжия. Много от тези нови проекти, включително балистичната ракета „Кинжал Х-47М2“ и хиперзвуковият управляем боен блок „Авангард“, вече са приети на въоръжение.

 

Съгласно съобщенията на руското военно командване, отбранителната промишленост на страната разработкава нова хиперзвукова ракета.

 

«Днес господството във въздушно-космическата сфера е най-важното условие за успешно водене на бойни действия на сухопътните и морските групировки войски (сили), — написа в августовския брой на руското списание «Военна мисъл» генерал-полковник Владимир Зарудницкий. — За тази цел за ВКС на РФ се разработват и приемат на въоръжение такива нови и модернизирани образци въоръжение, военна и специална техника, като стратегическия ракетоносец-бомбардировач Ту-160М, авиационият хиперзвуков ракетен комплекс «Кинжал», високопрецизното оръжие с въздушно базиране с голям радиус на действие — хиперзвуковата ракета Х-95″.

 

Държавната информационна агенция «РИА Новости» потвърди съществуването на тази ракета, позовавайки се на «източник от военно-промишления комплекс», който също съобщи, че Х-95 ще бъде съвместим с военните самолети Ту-23М, Ту-160М и дори с новия руски бомбардировач ПАК-ДА.

 

Москва инвестира сериозно в развитието на хиперзвуковите оръжия. Много от тези нови проекти, включително балистичната ракета „Кинжал Х-47М2“ и хиперзвуковата бойна глава „Авангард“, вече са приети на въоръжение.

 

Други системи, като противокорабната хиперзвукова крилата ракета «Циркон», са в последния етап на държавните изпитания.

 

Военният експерт Михаил Ходаренок твърди, че полетно-техническите характеристики на най-новите руски бомбардировачи не се използват в пълна сила с ракети от старите образци, които все повече губят своята актуалност и търсене в контекста на съвременните удари по наземни  цели с висока интензивност.

 

Той добавя, че руските военни имат настоятелна и явна потребност от хиперзвукова крилата ракета с въздушно базиране с радиус на дейстиве не по-малко от 5 500 км.

 

Ходаренок счита, че, получавайки оръжие от подобен род, руските ВВС могат от безопасно разстояние да нанасят съкрушителни удари по ключови американски цели и обекти от инфраструктурата, бидеайки недосегаеми за прихващане от ВВС на САЩ.

 

«Именно затова разработката на такава ракета (Х-95) за руската далечна авиация е неотложна и важна задача», отбеляза експертът.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа