Екс-шеф на разузнаването на САЩ: „Китай е най-голямата заплаха за националната сигурност“

Екс-шеф на разузнаването на САЩ: „Китай е най-голямата заплаха за националната сигурност“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.08.2021
  • Share:

Джон Ратклиф, който между май 2020 г. и януари 2021 г. заемаше длъжността директор на националното разузнаване на САЩ при администрацията на Доналд Тръмп, уверява, че „Китай е основната заплаха за националната сигурност", както каза той в интервю за Fox News.


„Те са нелегален и нечестен конкурент на световния пазар", казва Ратклиф. "Но по-важното е, че те са нашият противник номер едно, нашата основна заплаха за националната сигурност", добави той.


В този смисъл републиканският политик предупреди, че от Пекин искат да подчинят северноамериканската държава на своите правила и ред на световния пазар.


„Няма държава, която да е нанесла повече вреда на световната икономика или гражданите на света през последните години от Китай", продължи Ратклиф, който обвини азиатската нация, че „е отговорна за милиони и милиони смъртни случаи от COVID-19 и за действията, които са извършили, за да го прикрият." „Крайно време е да проведем честен дебат за това кой е Китай и да не позволим тези фалшиви разкази да бъдат увековечени", заключи Ратклиф.


Миналия декември, когато все още бе начело на разузнаването на САЩ, той също говори за това и заяви, че азиатската държава представлява „най -голямата заплаха за демокрацията и свободата в целия свят след Втората световна война."


„Много от основните публични инициативи на Китай и техните видни компании предлагат само маскировка на дейността на Китайската комунистическа партия", каза той, обвинявайки азиатския гигант в кражба на интелектуална собственост и икономически шпионаж.


Според Ратклиф, президентът Си Дзинпин има „агресивен план да направи Китай основната военна сила в света" и за да направи това, азиатският гигант краде американските военни технологии.


Малко след публикуването на интервюто, Хуа Чунинг, говорител на Министерството на външните работи на Китай, осъди САЩ, че практикуват "типичните двойни стандарти", и подчерта „истинската цел на този вид обвинения е да се създадат оправдания за високотехнологичната блокада срещу Китай, която в крайна сметка, ще навреди на интересите на Китай, САЩ и целия свят ".

Станете почитател на Класа