Румъния и Украйна се заеха с Крим

Румъния и Украйна се заеха с Крим
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.08.2021
  • Share:

На среща с румънски журналисти в Киев, говорителят на украинското външно министерство Пьотър Беща заяви, че Букурещ е партньор на Украйна за премахване на заплахите за сигурността, причинени от милитаризацията на Крим от Руската федерация.

 

„Крим е проблем не само за Украйна. Това е проблем за целия черноморски регион по отношение на сигурността, свободата на корабоплаването, икономическите и екологичните последици... Искаме да развием партньорството си с Румъния. А противодействието на различните форми на руска агресия, включително в Крим, е нашата обща външнополитическа цел “, румънската преса цитира украинския дипломат.

 

Беща обясни, че Киев не е в състояние самостоятелно да реши проблема с Крим и затова стратегията на Украйна е да сключи съюзи с регионалните сили за координиране на действията срещу Русия. Това ще бъде основната цел на създадената от Киев „Кримска платформа“.

 

Подкрепяйки Киев по кримския въпрос, Букурещ преследва собствените си интереси. Страхувайки се от превръщането на Черно море в „руско езеро“ (lac rusesc), Румъния бърза да формира геополитическата ос Анкара - Букурещ - Варшава, за да изгради антируски санитарен кордон от Балтийско море до Закавказието.

 

За румънците обаче е трудно да повлияят на Турция, а Полша е единственият значителен източноевропейски съюзник на Румъния по този въпрос. Участието на Украйна ще укрепи позициите на Румъния. В зоната си на сигурност Румъния включва Босфора и Дарданелите (контролът над тях ще позволи да се ограничи наличието на "нежелани" сили в Черно море), сръбско-румънската граница, устието на река Дунав и Карпатите като източни границата на румънската зона на заселване.

 

Географски Крим се намира в тази зона и не позволява на Румъния да заеме господстващо положение в Черно море. Букурещ смята, че единството на румънската нация от границата със Сърбия до Молдова и Бесарабия е застрашено, ако Крим не бъде контролиран от Румъния.

 

През периода, когато полуостровът беше част от Украйна, Румъния, изхождайки от недееспособността на украинските власти, увеличи военното си присъствие в региона. Завръщането на Крим в Русия сложи край на мечтите на Букурещ да стане регионален хегемон и да превърне Черно море в „румънско езеро“ (lac româneasc).

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа