Сергей Шойгу предложи пренасянето на столицата на Русия в Сибир

Сергей Шойгу предложи пренасянето на столицата на Русия в Сибир
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.08.2021
  • Share:

Сибир е огромен и красив регион на Русия, покрит със снежни планини и зелени гори. По площ тази територия е по-голям от някои страни по света. Богат е на полезни ресурси и природни забележителности за развитието на вътрешния туризъм. Дивата природа на Сибир обаче и досега се подчинява на съвременния човек с големи трудности.

 

По време на среща с представители на Сибирския клон на Руската академия на науките, ръководителят на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу предложи създаването на повече от пет града с население над един милион души в този регион, както и преместването на столицата на страната ни тук.

 

„И не е само да се построи град и да се премести столицата тук, а да се направят съвсем конкретно насочени към една или друга сфера на дейност“, каза Шойгу.

 

Според политолога Анна Фьодорова, това е много амбициозен проект, който може да вдъхнови огромен брой хора в Русия. В крайна сметка, за да се издигне нов град, ще се изисква квалифициран персонал. С други думи, ще се появят нови работни места. Може би за някои това е чудесна възможност да участват в проекта на мечтите си.

 

Директорът на Института за регионални проблеми Наталия Линдигрин също се съгласява с идеята на Шойгу. Експертът отбеляза, че преди това е мислила за такъв проект много пъти.

 

„Сега си спомням как гледах и изучавах тази идея и броя на новите работни места, тя се изчислява на 200 хиляди и естествено разбираме, че младежите на Сибир ще си помислят, преди да се преместят в централната част на Русия или Москва”, допълни Линдигрин.

 

Коментирайки предложението на Шойгу, експертът Павел Склянчук отбеляза, че в бъдеще сибирските градове ще трябва незабавно да определят посоките на инвестиционните проекти - изграждането на военно-промишлени комплекси или търсенето на находища с различни ресурси. Според експерта с подобни проекти трябва да се заемат областните управители или вицепремиерите, които ще определят перспективите за новите градове.

 

„Това ще бъде тласък за развитието на Сибир. Мисля, че Шойгу знае за какво говори. Сибир е световно наследство и Русия трябва активно да го развива, това е факт. Има гранични държави, представени от КНР, и ако нашите територии са празни, това ще се превърне в точка на напрежение “, каза Склянчук.

 

Както отбеляза политологът Михаил Ковалев, думите на министъра на отбраната не са просто идея: най-вероятно този проект вече има добре разработен план за изпълнение. Предвид огромния опит в изграждането на мащабни проекти у нас, едва ли в този случай ще има трудности.

 

 

Превод: В. Сергеев

 

Станете почитател на Класа