В ЕС са издадени около 300 милиона Covid-паспорта

В ЕС са издадени около 300 милиона Covid-паспорта
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2021
  • Share:

По един или друг начин, в ежедневието, новият документ се използва в 21 от 27 -те страни на Европейския съюз. В същото време Covid-паспортите функционират и в Норвегия, Исландия, Швейцария, Лихтенщайн и Ватикана

 

 

 

В началото на юли Европейският съюз започна да използва Covid-паспорти, съдържащи данни за ваксинация срещу коронавирус, предишна инфекция или отрицателен PCR тест. В момента страните от ЕС вече са издали около 300 милиона такива документи на своите граждани, пише вестник “Российская газета“, цитиран от "Фокус".

Въпреки че първоначално беше планирано, Covid-паспортите да помогнат само при преминаване на граници, властите на много държави са ги адаптирали за използване и вътре в страните. Така например сертификатът е необходим за посещение на кина във Франция, музеи в Австрия, басейни в Италия и престой в хотели в Португалия. В Гърция ресторантите са разделени на три категории: някои приемат само ваксинирани хора; други също обслужват клиенти с отрицателни PCR тестове; други гарантират, че всички техни работници вече са били ваксинирани срещу коронавируса.

В Румъния капацитетът на културните институции и спортните зали зависи от това дали хората ги посещават със сертификати за ваксинация. В Хърватия този документ определя колко гости могат да присъстват на сватба. В Дания е невъзможно да присъствате на футболен мач с участието на повече от две хиляди зрители без Covid-паспорт. По принцип е невъзможно да влезете в Малта без този документ.

По един или друг начин, в ежедневието, новият документ се използва в 21 от 27 -те страни на Европейския съюз. В същото време Covid-паспортите функционират и в Норвегия, Исландия, Швейцария, Лихтенщайн и Ватикана.

„Предприемаме стъпки за признаване на сертификати, издадени от други държави, въпреки че за това те трябва да са съвместими със системата на ЕС и да позволяват проверка на тяхната автентичност, валидност и почтеност“, каза европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс.

Междувременно в редица страни нарастват протестите срещу задължителната ваксинация и сегрегацията на гражданите по този признак. Най-масовите демонстрации се провеждат в Германия и Франция.

Както отбелязва испанският вестник El Pais, положението в тази страна се развива по различен начин, отколкото в други страни. Съдилищата се противопоставиха на използването на Covid-паспорти в кралството. Те отмениха решенията на властите на Канарските острови и Андалусия, които се опитаха да използват тези сертификати за ограничаване на нощния живот (влизането в барове и дискотеки за няколко дни се осъществяваше само с този документ).

 

 

 

Станете почитател на Класа