Wikileaks: Известни милионери стоят зад възхода на испанската крайнодясна партия VOX

Wikileaks: Известни милионери стоят зад възхода на испанската крайнодясна партия VOX
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.08.2021
  • Share:

WikiLeaks разкри повече от 17 000 вътрешни и поверителни документи от ултра-католически испански организации в петък, показващи, че даренията на "големите богатства" са направили възможно въздигането на крайнодясната партия VOX в Испания.


В съвместна публикация на платформата с пет медии - Il Fatto Quotidiano (Италия), Taz (Германия), Público (Испания) и Contralínea (Мексико) - беше представен проектът „Мрежата на нетолерантността".


Документите, които датират от 2001 до 2017 г., принадлежат на организациите Hazte Oír и CitizenGo и включват пропаганда и кампании за набиране на средства, вътрешни инструкции за управление на неблагоприятна информация, презентации, писма, адресирани до международни партньори, наред с други неща.


Материалът показва всички дарители - включително някои чуждестранни магнати - финансирали Hazte Oír, основана от Игнасио Арсуага Рато, племенник на бившия вицепрезидент Родриго Рато, осъден през 2018 г. на четири години и половина затвор за корупция, който е приятел на Сантяго Абаскал , лидер на VOX.


Рато също участва в раждането на международната ултракатолическа платформа CitizenGo, създадена да разпространява своята дейност извън испаноговорящите нации и която работи в петдесет държави и има постоянни седалища в 15 града.


„И Hazte Oír, и CitizenGo провеждат своите кампании и дейности под прикритието на семейните ценности, но чрез набора от документи става ясно, че техните ценности се коренят в изключително ултраконсервативен християнски контекст", казват WikiLeaks в изявление.


Документите показват сътрудничеството на двете организации с „Центъра за семейство, религия и общество Хауърд" със седалище в САЩ, за да проведат Световния семеен конгрес (WFC) в Испания през 2012 г.


WikiLeaks припомня, че WCF обединява десни организации, които насърчават опозицията срещу LGBTQI + хората и репродуктивните права.


WCF дори е обявен за „група на омразата" от правозащитната организация „Southern Poverty Law Center", докато фондацията на „Human Rights Campaign" го смята за една от „най -влиятелните американски организации, участващи в износа на омраза" .


За провеждане на WFC в Испания, според Public, има списък с „Големи дарители", където повече от 209 участници се появяват „във финансите на ултракатолическата организация, с вноски от хиляди евро".


Сред най -известните имена са:
Естер Копловиц: Председател на Съвета на директорите на Fomento de Construcciones y Contratas (FCC).
Исидоро Алварес (1935-2014): президент на групата El Corte Inglés.
Давид Диас (1927-2015): собственик на Eulen Group.
Хуан-Мигел Вилар Мир: бивш министър на финансите, а след това собственик на строителната компания OHL.


Испанският вестник твърди, че разследването стига до заключението, че „има много милионери и милиардери, участвали във възхода на испанската крайна десница".

Станете почитател на Класа