Индия и Китай изтеглиха войските си от спорната граница в Хималаите

Индия и Китай изтеглиха войските си от спорната граница в Хималаите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.08.2021
  • Share:

Индия и Китай изтеглиха войските си от спорния граничен регион в Хималаите, център на напрежението между азиатските гиганти през юни миналата година. Изтеглянето бе финализирано, след като беше договорено в поредица от преговори, последният кръг от които се проведе на 31 юли, съобщи индийското министерство на отбраната в петък.


Последният сблъсък между войските на двете най-многолюдни нации в света се случи близо до долината Галуан, в индийския регион Ладак, на 15 юни 2020 г. Сблъсъкът остави най-малко 20 индийски войници убити и неизвестен брой жертви сред китайските военни.


И двете страни се съгласиха да изтеглят силите си, както и да прекратят разполагането си „по шахматен, координиран и проверен начин в района на Гогра (източен Ладак), където те са в конфликтна ситуация от май миналата година", се казва в документа . Освен това беше извършено взаимното и проверено демонтиране на всички временни структури и друга свързана инфраструктура, създадени в района. Оттеглянето в Гогра приключи тази седмица.


Китайско-индийският граничен регион в Хималаите, известен като Кралската линия на контрол, е в центъра на сблъсъците между двете ядрени сили от 1962 г., когато те се бият за тази територия в китайско-индийската война. Както Индия, така и Китай считат тази територия за своя. Спорната територия се простира от регионите Ладак и Синдзян на запад до областите Аруначал Прадеш и автономната област Тибет в източната му част.

Станете почитател на Класа